Bucureştiul, aproape de media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor ajustat la puterea de cumpărare, peste regiuni din Germania, Austria sau Franţa

Numărul angajaților din București a ajuns la 1.093.506 persoane în luna iunie 2024, reprezentând 19% din totalul de 5.754.304 de salariați activi din România, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) și Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Câștigul salarial mediu în București s-a ridicat la 6.428 de lei, cu 25% mai mare decât media națională de 5.118 lei.
Mircea Filipescu
13 aug. 2024, 09:25
Bucureştiul, aproape de media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor ajustat la puterea de cumpărare, peste regiuni din Germania, Austria sau Franţa

Bucureștiul, adesea considerat o poveste de succes a României, a reușit să se integreze perfect în peisajul economic european, atingând niveluri de prosperitate comparabile cu alte capitale din Europa. În timp ce indicatorii economici naționali rămân în urma mediilor Uniunii Europene (UE), Capitala a înregistrat o creștere accelerată. În 2022, conform celor mai recente date Eurostat, PIB-ul pe cap de locuitor din regiunea București-Ilfov a fost de 35.200 de euro, foarte aproape de media UE, care a fost de 35.400 de euro. Acest nivel este de 2,36 ori mai mare decât media națională, care s-a situat la doar 14.900 de euro per locuitor.

În ceea ce privește clasamentul PIB-ului pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare (PPS), București-Ilfov se află pe locul 8 în topul celor 242 de regiuni NUTS2 ale Uniunii Europene, scrie CursdeGuvernare. Aceasta plasează regiunea mult peste alte capitale europene notabile, cum ar fi Viena, care se află pe locul 24, și Berlin, care se situează pe locul 144.

Paritatea puterii de cumpărare (PPS) este un indicator utilizat pentru ajustarea PIB-ului pe cap de locuitor, luând în considerare diferențele de prețuri între regiuni, astfel încât să se obțină o comparație mai precisă a nivelului de prosperitate. Potrivit Eurostat, nivelul ridicat al PIB-ului pe cap de locuitor din anumite regiuni, cum ar fi Luxemburg, Bruxelles și Praga, poate fi explicat parțial prin afluxul mare de navetiști și prezența unor întreprinderi multinaționale importante. Această explicație este valabilă și pentru regiunea București-Ilfov, care a înregistrat un PIB pe cap de locuitor de 177% din media UE în termeni de PPS.

În 2022, cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor a fost înregistrat în Irlanda de Sud, cu 286% din media UE, urmat de Luxemburg (257%) și de alte regiuni, cum ar fi Irlanda de Est și Centrală (247%), Praga în Cehia (207%) și Région de Bruxelles Capitale în Belgia (196%).

Diferențele semnificative dintre Capitală și restul regiunilor României evidențiază inegalitățile uriașe existente, în special în comparație cu marile orașe și mediul național. România se remarcă în Europa prin aceste discrepanțe majore.

Citeşte şi: Ministerul Finanţelor anunţă o schimbare majoră. Cum va arăta Declaraţia Unică pentru ANAF din 2025

De exemplu, în 2022, 36,4% din populația marilor orașe din România avea venituri cu cel puțin 60% mai mari decât venitul median al populației, un prag care împarte locuitorii în două categorii – cei cu venituri sub acest prag și cei cu venituri peste acesta. Acest procent este semnificativ mai mare decât media UE, care este de 20,5%.

Marele urban din România, unde Capitala joacă un rol major, înregistrează și unul dintre cele mai ridicate procente de gospodării care se declară mulțumite de situația lor financiară. În 2022, 7,1% dintre familiile din marile orașe din România au raportat satisfacție cu situația lor financiară, un procent situat peste media UE de 6,6%. Aceste valori sunt comparabile cu cele înregistrate în țări precum Olanda, Finlanda și Suedia, unde 7,5%, respectiv 7,3% dintre gospodăriile din urbanul mare sunt mulțumite de situația lor financiară.

Cu toate acestea, datele arată că în urbanul mare românesc se trăiește mai bine decât în mediul urban mare european în ceea ce privește riscul de sărăcie și excluziune socială. În România, în 2022, 18,9% din populația marelui urban se afla în acest risc, un procent sub media UE de 21,7%. În Franța și Germania, acest procent depășea 24%.

Totuși, situația în urbanul mare românesc diferă semnificativ de cea de la nivel național, unde ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială a fost de 34,4% în 2022. În Franța și Germania, inegalitățile sunt mult mai reduse, cu o medie națională de 20,7%, respectiv 21,1%.

Aceste date subliniază faptul că diferențele în funcție de gradul de urbanizare sunt mult mai atenuate în marile orașe din alte țări europene, unde procentul populației aflate în risc de sărăcie este mai mare în metropolele care atrag nu doar locuitori din alte regiuni, ci și un număr considerabil de imigranți.

În ciuda acestor percepții pozitive, lucrurile nu stau la fel de bine când se compară cu nivelurile din UE. Cheltuielile medii de consum ale gospodăriilor din urbanul mare românesc, exprimate în PPS, au fost de numai 17.920 în 2022, semnificativ sub media urbanului mare din UE, care a fost de 26.827 PPS.

Citeşte şi: Cererile de locuințe au crescut, în ultimul an, în marile orașe, deși prețurile au explodat. Expert imobiliar: „Fie din cauze administrative, fie economice, dezvoltatorii și-au amânat planurile”

DailyBusiness
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă „Țara lui Papură Vodă”, expresia folosită des de foarte mulți români. Ce semnifică, de fapt
Capital.ro
Anunț trist despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte
Playtech.ro
Amenzi de peste 1.000 de lei pentru şoferii care opresc pe aceste străzi! Sunt filtre peste tot
DailyBusiness
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Anunț de ultimă oră. Cum se simte Iliescu
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Un nou avertisment ANM de ploi, grindină şi vijelii! Cât va dura urgia din România și ce județe sunt vizate
Playsport.ro
Interzicerea virajelor la stânga ar putea reduce accidentele și ambuteiajele. Măsura, testată deja în tot mai multe orașe...
Capital.ro
Mașinile mai vechi de 12 ani vor avea interzis! Noi reguli pentru românii cu mașini pe benzină sau motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Lovitură pentru românii de rând! Parlamentul României ne costă 1.375 de euro pe minut. Luxul de a avea 466 de parlamentari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Producţia de vodcă, în declin. Rușii se dau pe tequila, rom și whisky