Bucureştiul, aproape de scenariul roşu. Alis Grasu: „În ultimele opt zile, solicitările la ambulanţă au crescut exploziv”

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, afirmă că numărul solicitărilor în zona Capitalei şi în împrejurimi a crescut ”exploziv”, un număr mare de apeluri venind din partea celor care prezintă semne ale infecţiei cu noul coronavirus. Grasu precizează că, în 25 de zile, ambulanţele din Bucureşti au transportat în jur de 5.490 de persoane.

14 oct. 2020, 04:44
Bucureştiul, aproape de scenariul roşu. Alis Grasu: „În ultimele opt zile, solicitările la ambulanţă au crescut exploziv”

”Este o situaţie greu de coordonat, este o situaţie destul de greu de manageriat. Vorbim de o creştere mare a numărului de solicitări de aproape o lună şi jumătate, iar în ultimele opt zile, aceste solicitări au crescut exploziv. Dacă pe 6 septembrie se înregistrau în 24 de ore un număr de 1.373 de cazuri – şi acestea depăşind media obişnuită a unei zile la Serviciul de Ambulanţă – pe data de 6 octombrie numărul a fost de 1.880 de solicitări, iar astăzi, deci în ultimele 24 de ore, vorbim de 1.954 de solicitări. Sunt foarte multe solicitări ale persoanelor care prezintă semne şi simptome care sugerează COVID-19 şi care doresc consult şi evaluare la domiciliu, testare. Numărul acestor persoane este mare şi foarte mare. Ei nu reprezintă urgenţe, încercăm să rezolvăm toate aceste cazuri, dar nu uităm că noi suntem un serviciu de urgenţă, oamenii continuă să prezinte urgenţe, oamenii continuă să facă infarct, să facă accidente vasculare cerebrale, afecţiuni respiratorii, digestive, adevăratele urgenţe de cod roşu, de cod galben şi chiar consultaţii la domiciliu care nu sunt infecţii cu COVID-19. De aceea noi trebuie să prioritizăm cât mai corect aceste solicitări astfel încât să rezolvăm cu prioritate absolută urgenţa de cod roşu, cea care ameninţă viaţa imediat, dar sigur nu îi neglijăm nici pe pacienţii care doresc testare şi care prezintă semne şi simptome care sugerează boala cu noul coronavirus”, a declarat marţi seară, într-o intervenţie la Antena 3, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, Alis Grasu.

Situaţie halucinantă la Ambulanţa Bucureşti: Opt pacienţi pozitivi transportaţi la spital, într-o singură maşină

Aceasta a explicat că în regiunea Bucureşti – Ilfov au fost făcute, în mai puţin de o lună, peste 5.000 de transporturi ale pacienţilor cu COVID-19 pentru investigaţii medicale la spital.

”Numărul acestor pacienţi, mai ales în regiunea Bucureşti-Ilfov, este foarte mare în această perioadă. În aproximativ 25 de zile au fost transportate în jur de 5.490 de persoane. Aici vorbim de tur-retur, adică ele sunt duse la spital pentru evaluare, lăsate acolo câteva ore unde li se fac analize, li se fac radiografii sau computer tomograf – pulmonare, şi apoi sunt returnate la domiciliu în condiţii de siguranţă. Drumul până la spital în ambulanţă sau în acele microbuze aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă este scurt ca şi durată, pacienţii poartă toţi mască, nu stau cu faţa unii la alţii, stau ca într-un microbuz sau într-o ambulanţă de transport, unde scaunele sunt aşezate unele în spatele celuilalt şi nu exist niciun risc pentru pacienţii care toţi sunt diagnosticaţi cu COVID-19”, a precizat aceasta.

Şefa SABIF a menţionat şi că zeci dintre angajaţii instituţiei pe care o conduce au fost infectaţi cu SARS-CoV-2.

”La acest moment avem 27 de persoane infectate şi avem 12 persoane în izolare. Este normal să se întâmple acest lucru. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă trăiesc şi ei în aceeaşi comunitate ca toţi ceilalţi cetăţeni. Au avut copii la şcoală. Au apărut un număr mare de cazuri după începerea şcolilor. În sistemul sanitar lumea e mică. Mulţi angajaţi ai noştri îşi au soţii sau soţiile lucrători în spitale, aceştia şi ei, la rândul lor, au fost vectori”, a mai arătat Alis Grasu.

Prefectul Capitalei: Nu se trece în scenariul roşu cu grădiniţele şi şcolile. Dacă durează trei zile la rând creşterea, după ce se trece de rata de incidenţă de 3, atunci vom lua o hotărâre în cadrul CMBSU

Prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu a declarat, după ce a avut marţi consultări cu ministrul Educaţiei Monica Anisie şi reprezentanţii DSP Bucureşti, că nu se va trece deocamdată la scenariul roşu pentru grădiniţele şi şcolile din Capitală. Rata de incidenţă este marţi de 2,69 la mia de locuitori, a adăugat prefectul. „Dacă durează trei zile la rând creşterea, după ce se trece de rata 3, atunci vom lua o hotărâre în cadrul CMBSU, la recomandarea DSP”, a mai spus prefectul Capitalei. Cojanu a mai afirmat că nu este cazul să existe o carantinare a unor zone din Bucureşti. 

„Dacă mai multe zile există pragul 3, rata de infectare la nivel de localitate se trece în scenariul roşu. Mă iau după datele oficiale”, a explicat Monica Anisie marţi, după întrevederea de la Prefectura Capitalei.

„INSP a comunicat o cifră din eroare. A rectificat. Rata pe ziua de azi e de 2,69. Vă spunea doamna ministru că la o rata de incidenţă de 3 vom lua măsurile de a trece şcolile pe scenariul roşu. (…) După ce se va depăşi această cifră de 3, vom lua măsuri, dar nu vom lua la 3,01. Soluţiile stabilite de către minister, DSP a fost de trecere în scenariu roşu atât a grădiniţelor cât şi a unităţilor de învăţământ, tot ce este preuniversitar. Dacă durează trei zile la rând creşterea, după ce se trece de rata 3, atunci vom lua o hotărâre în cadrul CMBSU, la recomandarea DSP. Aşteptăm un palier de trei zile să vedem că cifra creşte şi atunci rapid vom da o hotărâre de Consiliu. Dacă vor exista zone în Bucureşti care urmează a fi carantinate, vom face acest lucru. Dar nu se pune problema acum. Iată că acum creşterea a fost de 3 unităţi, de ieri până astăzi”, a completat Gheorghe Cojanu.

Acesta a explicat şi INSP a raportat greşit rata de incidenţă de marţi, cifra reală fiind de 2,69.

Nu ştiu. Întrebaţi-i? Cifra reală este 2,69. 3,11 au zis că vor da o rectificare, o dezminţire. Conform cărei instituţii avem rata aceasta? Avem datele de la evidenţa populaţiei, dar uitaţi-vă şi dvs în Bucureşti cât s-a construit. Dacă sunt vreo 350.000 de persoane în plus, rata e mai mică evident. V-am spus că populaţia reală nu mai e la 2135.000. Rata de 2,69 de astăzi e la populaţia de 2.500.000. Dacă se ajunge la 3,4 deja atunci vom lua măsuri pentru trecerea în scenariul roşu”, a mai spus Cojanu, întrebat despre cine a greşit calculele pe rata de incidenţă.

Prefectul Capitalei a adăugat că nu a fost o şedinţă marţi a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, ci doar o consultare la care a participat Monica Anisie şi reprezentanţii DSP Bucureşti.

„Astăzi a fost o consultare. Ne-am consultat cu Ministerul Educaţiei şi DSP. Nu a fost nicio şedinţă a CMBSU”, a conchis Cojanu. 


loading...