Bucureştiul ar putea intra în carantină. Anunţul lui Vlad Voiculescu

Capitala a avut la ultimul bilanţ un număr record de cazuri noi de Covid 19, iar Vlad Voiculescu, candidat la postul de viceprimar al Bucureştiului, a anunţat că va discuta cu Nicuşor Dan despre posibila carantinare.

08 dec. 2020, 16:26
Bucureştiul ar putea intra în carantină. Anunţul lui Vlad Voiculescu

Bucureştiul ar putea intra în carantină. Vlad Voiculescu, consilier general USR-PLUS si propunerea de viceprimar al Capitalei, a declarat marți că va avea o discuție în cursul zilei cu primarul Nicușor Dan despre posibilitatea intrării în carantină a Bucureștiului.

Voiculescu spune că secțiile de Terapie Intensivă din Capitală sunt pline, iar cifrele comunicate oficial în județul Ilfov, privind numărul de bolnavi de COVID, ridică semne de întrebare. „Aproape 10 mii de cazuri în ultimele șapte zile. Secțiile ATI sunt pline. Dacă lucrurile continuă așa, cu siguranță va trebui luată în considerare, inclusiv, solicitarea de carantină. (…) Voi avea o discuție cu Primarul General mai târziu, astăzi”, a declarat Voiculescu la Europa FM.

Reacţia lui Nicuşor Dan, după ce un consilier local a întrebat despre această posibilitate

„Suntem în Consiliu General şi nu la Şedinţa Presei. „, a spus Nicuşor Dan cu privire la informaţia carantinării Capitalei, după ce un consilier local a întrebat despre aceasta posibilitate.

Bilanţ coronavirus 8 decembrie. 7.439 cazuri noi COVID-19 şi cel mai mare număr de decese în 24 de ore de până acum

Bucureştiul ar putea intra în carantină din cauza numărului mare de cazuri noi. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 7.439 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 213 de persoane au decedat. 1.276 de pacienţi sunt internaţi la ATI. Cele mai multe cazuri noi sunt în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa. Cele mai multe cazuri noi sunt în Bucureşti – 1946, urmat de Cluj – 464, Iaşi – 353, Constanţa – 281.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este 6,56 în Bucureşti, în creştere, faţă de 6,34 în ziiua precedentă. Cea mai mare valoare a acestui indicator este în Ilfov – 7,32, urmat de Constanţa – 7,13, Braşov – 6,56.

Bucureştiul ar putea intra în carantină, cum se ia decizia

Intrarea în carantină se face pe baza unui sistem de notare în care sunt punctate toate restricțiile aflate în vigoare. Nu este o măsură arbitrară și se ia după numeroase analize. Sunt explicațiile șefului DSU, Raed Arafat, după ce a fost întrebat de ce Capitala, cu 6,56 îmbolnăviri la mia de locuitori, nu intră în carantină.

Întrebat recent care este situația Capitalei și de ce nu este carantină în București, deși cazurile de îmbolnăvire cresc, Raed Arafat a răspuns: „Pentru că nu luăm doar cifra, nu e doar incidența care e luată în considerare, sunt mai multe lucruri luate în considerare de DSP.

Sunt toate măsurile generale luate pentru peste 3 la mie: restaurante închise, teatrele, cinema. Sunt restricții de circulație noaptea, magazinele se închid la 9. Sunt măsuri deja luate. Ilfov a decis să ia o masură care cred că va avea impact asupra Bucureștiului, pentru că foarte multe zone sunt rezidențiale. Se va permite mișcarea celor care merg la muncă, au motive, dar se va limita foarte mult mișcarea neesențială. Se vor limita doar la activitățile prevăzute în ordin. Aici va fi un impact. Urmează ca DSP București, cu comitetul municipal, cu INSP, să facă analizele, la momentul în care consideră, ei pot să vină cu propunerea oricând”.

Întrebat dacă în opinia lui, Capitală ar trebui să fie în carantină, șeful DSU a spus că nu are toate datele în acest sens, dar că există un punctaj stabilit cu INSP.