Bucureştiul nu se închide şi nu intră în carantină! Raed Arafat anunţă situaţia în care capitala României va fi izolată total

Raed Arafat a anunţat faptul că în acest moment nu există niciun "scenariu care să necesite intrarea Bucureştiului în carantină", însă dacă în Capitală se va ajunge la foarte multe cazuri de infecţie cu coronavirus "putea lua astfel de măsuri, dar nu în acest moment".

RomaniaTV.net
11 mart. 2020, 11:32
Bucureştiul nu se închide şi nu intră în carantină! Raed Arafat anunţă situaţia în care capitala României va fi izolată total
Raed Arafat a adăugat faptul că „nu poate să certifice care va fi scenariul” evoluției coronavirusului în România. În timp ce măsurile de prevenție au rolul de a limita și întârzia cât mai mult răspândirea virusului până când va exista un vaccin și un tratament pentru el.
 
Citeşte şi: Mall-urile rămân deschise! Măsurile impotriva coronaviruslui vizeaza toate adunarile de peste 100 de persoane
 
„Nimeni nu poate să certifice care va fi scenariul. La acest moment sunt mai multe scenarii, nu trebuie să speriem pe nimeni. Oamenii de știință au ipoteze, scenarii de lucru care nu sunt probate. Nu e un scenariu apocaliptic, nu vine sfârșitul lumii.

De asemenea, Raed Arafat a anunţat că pregătirile au rolul de a minimaliza impactul coronavirusului în România, dar şi că nicio ţară nu este pregătită 100%.

„Pregătirile sunt ca să minimalizeze acest impact cât mai mult. Nicio țară nu este pregătită 100%. Nu avem scenariu care să necesite intararea Bucureștiului în carantină în acest moment. Dacă vom ajunge să avem foarte multe cazuri în București putem lua astfel de măsuri, dar nu în acest moment” , a declarat Raed Arafat.

PUŞCĂRIE pentru cei care mint ca n-au fost în zone afectate de coronavirus

Oamenii care spun că nu au fost zonele grav afectate de noul coronavirus (COVID-19) ar putea face până la doi ani de închisoare, sub acuzaţia de zădărnicire a combaterii bolilor contagioase. Mai mult, aceştia riscă şi amenzi ce pot ajunge şi la 20.000 de lei.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a vorbit despre pedepsele dure pe care le riscă oamenii care mint că nu vin din zonele grav afectate de coronavirus. Întrebat despre posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care induc în eroare autorităţile, Tătaru a spus că există situaţii în care persoanele pot ajunge şi la puşcărie.

„În măsura în care se încadrează în articolul 352 din Codul Penal sunt şi pedepse cu închisoare. Dar trebuie să dovedim că se încadrează la acest articol”, a explicat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Articolul 352 din Codul Penal, la care Nelu Tătaru a făcut referire, vizează zădărnicirea combaterii bolilor.

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.