Bucureştiul poate rămâne fără apă caldă din 10 septembrie. Anunţul ELCEN şi condiţiile Distrigaz Sud

Electrocentrale Bucureşti a anunţat, marţi, că toate conturile bancare i-au fost blocate de executorul judecătoresc mandatat de către şeful Distrigaz Sud Reţele, Dan Pantilie, şi că existul riscul ca, din 10 septembrie, producţia de energie electrică şi termică să fie oprită.

RomaniaTV.net
08 sept. 2016, 14:28
Bucureştiul poate rămâne fără apă caldă din 10 septembrie. Anunţul ELCEN şi condiţiile Distrigaz Sud

UPDATE: Distrigaz Sud Rețele a anunţat că acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale București SA cu condiția de a fi achitată de îndată o primă tranșă de 5,8 milioane de lei, reprezentând 50% din valoarea popririi, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanții Distrigaz Sud Rețele: „Distrigaz Sud Rețele acceptă ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale București SA, notificând în acest sens ELCEN în cursul zilei de astăzi (joi — n.r.), cu condiția de a fi achitată de îndată o primă tranșă de 5,8 milioane de lei, reprezentând 50% din valoarea popririi. Această plată, coroborată cu angajamentul ferm de a achita și a doua tranșă până la sfârșitul acestei luni, sunt condiții preliminare și obligatorii pentru ridicarea popririi”.

„Distrigaz Sud Reţele SRL a instituit astăzi poprire pe toate conturile bancare ale societăţii Electrocentrale Bucureşti SA. Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispoziţia executorului judecătoresc, mandatat de către Directorul General Distrigaz Sud Reţele, Dan Pantilie. În plus, poprirea a fost extinsă şi asupra terţilor popriţi, clienţi ai ELCEN, printre care şi RADET Bucureşti”, a transmis instituţia prin intermediul unui comunicat de presă.

ELCEN anunţă că poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru 11,67 milioane lei, sumă ce reprezintă dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale.

„Debitul principal asupra căruia au fost calculate aceste penalităţi de întârziere s-a achitat cu depăşirea datelor scadente, motivat de neachitarea de către RADET Bucureşti a obligaţiilor de plată înregistrate faţă de Electrocentrale Bucureşti, ce depăşesc la data prezentei suma de 3,6 miliarde de lei. Totodată, precizăm faptul că în acest moment, Primăria Municipiului Bucureşti are disponibilă o sumă de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentând subvenţia aferentă lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, în baza facturii emisă de către ELCEN”, se mai arată în documentul citat.

ELCEN mai susţine că plata subvenţiei trebuie să fie făcută de către Primăria Capitalei în termen de 15 zile de la primirea decontului, iar scadenţa acestei obligaţii de plată este depăşită în mod nejustificat.

„Din cauza acestui blocaj, ELCEN se află în imposibilitatea de a plăti gazele naturale necesare şi serviciile aferente, de transport şi distribuţie, şi, pe cale de consecinţă, există riscul major ca, începând din data de 10.09.2016, producţia de energie electrică şi termică să fie sistată”, se mai arată în comunicatul de presă ELCEN.

Marţi s-a anunţat că aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale București (ELCEN), din cauza datoriilor. Vizate sunt cartierele Drumul Taberei, Militari și Crângași, dar și o parte din centrul Capitalei, unde locuiesc aproape 40% dintre oamenii din Capitală.