Bucureştiul şi cinci judeţe au atins incidenţa de infectare la care ar trebui impuse restricţii VEZI HARTA

Bucureştiul şi alte cinci judeţe din România depăşesc incidenţa de 1,5 cazuri de COVID-19 la 1000 de locuitori, conform calculelor făcute de graphs.ro, care folosește informațiile referitoare la numărul populației furnizate de Institutul Național de Statistică, actualizat la 1 ianuarie 2020.

RomaniaTV.net
06 oct. 2020, 07:51

Incidenţa de 1.5 cazuri la mia de locuitori a fost depăşită în Bucureşti, Vaslui, Bacău, Vâlcea, Ilfov şi Teleorman. Conforma Graphs.ro, în București incidenţa este de 1.94 la mia de locuitori, în Vaslui – 1.55, Vâlcea – 1.55, în Ilfov – 1.52, Teleorman – 1.52, Bacău – 1.5. 

 


Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se întâlneşte astăzi pentru a decice ce restricţii vor fi impuse în Bucureşti, în contextul creşterii cazurilor de coronavirus.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a propus închiderea restaurantelor, interzicerea evenimentelor private în restaurante, cu peste 50 de persoane şi purtarea măştii de protecţie în jurul şcolilor, pe o distanţă de 100 de metri, dar şi interzicerea procesiunilor religioase în spaţii deschise.

DSP precizează că recomandările sunt făcute din cauză că în București rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5, cum prevede legea pentru închiderea restaurantelor.

Propunerile făcute de DSP București:

  • interzicerea organizării evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente;
  • interzicerea desfășurării de evenimente private în restaurante și cafenele cu mai mult de 50 de persoane;
  • obligativitatea purtării măștii de protecție în apropierea școlilor, la mai puțin de 100 de metri;
  • închiderea barurilor, restaurantelor și a cafenelelor;
  • interzicerea organizării și desfășurării procesiunilor religioase în spațiu deschis;
  • intensificarea acțiunilor de control în transportul public, piețe, târguri și piscine interioare;

 


Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o nouă hotărâre care aduce noi restricţii după ce numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant. 

HOTĂRÂRE:

Art. 1 (1) Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020, prevăzută în anexă.

(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

(3) Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Art. 2 Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.

Art. 3 (1) Comitetele judeţene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă au obligația de a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data emiterii prezentei hotărârii, în vederea analizării detaliate a situației epidemiologice de la nivelul fiecărei localității și dispunerii de urgență a măsurilor pentru diminuarea impactului riscului conform prevederilor legale aprobate prin hotărârile Guvernului și cele ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

(2) În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor la nivel județean ori a unei sau mai multor localități depășește 1,5/1.000 de locuitori, ulterior măsurilor adoptate conform prevederilor alin. (1), comitetele judeţene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă au obligația de a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data depășirii pragului mai sus menționat.

Art. 4 Se propune ca, persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie 2020, pentru alegerea primarilor, președinților consiliilor județene și a membrilor consiliilor locale și județene, să poată depune jurământul prevăzut în Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fără prezența fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanță, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condițiile legii.

Art. 5 Toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, au obligația analizării modului de desfășurarea a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru.

Art. 6 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.