Bucureştiul şi nouă judeţe, în scenariul roşu. Număr mare de cazuri COVID-19 în Capitală

Încă un judeţ din România intră in scenariul roşu după ce rata de infectare COVID-19 a trecut de 3. Cea mai gravă situaţie este în Ilfov, unde incidenţa se apropie de 7. De asemenea, Capitala riscă să ajungă în carantină.

22 mart. 2021, 13:33
Bucureştiul şi nouă judeţe, în scenariul roşu. Număr mare de cazuri COVID-19 în Capitală

Un număr de 3.743 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, după efectuarea a peste 13.000 de teste, a informat, luni, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Cele mai multe cazuri COVID-19 au fost raportate la Bucureşti, 1.446 în 24 de ore. În Cluj şi Ilfov au fost raportate 236 infectări în fiecare.

14 localităţi din Ilfov sunt în carantină. Ar urma alte 4

Cea mai gravă situaţie este în Ilfov, unde incidenţa a ajuns luni la 6.78 cazuri la mia de locuitori. În judeţul Timiş, rata de infectare a scăzut la 5.97 faţă de 5.99 cât era duminică. În Bucureşti, rata de infectare a crescut la 5.67, iar autorităţile discută ce noi măsuri ar putea fi instituite pentru a evita răspândirea COVID.

Celelalte judeţe aflate în scenariul roşu sunt Alba, Arad, Braşov, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Sălaj şi Timiş.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 22 martie. Număr record de pacienţi la ATI. Ilfovul se apropie de incidenţă 7

 

Carantină prelungită în Timişoara la ordinul lui Raed Arafat. Preşedintele CJ Timiş: Luăm în calcul atacarea în instanţă a ordinului şefului DSU

Carantina a fost prelungită, pentru încă 72 de ore, în municipiul Timişoara şi comunele Moşniţa Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăviţa, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică.

„Ca urmare a situaţiei existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timişoara şi a comunelor limitrofe, unde rata de incidenţă este ridicată, iar în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în judeţul Timiş a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea SARS-CoV-2 printre comunităţile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru ariile teritoriale din judeţul Timiş, respectiv municipiul Timişoara şi comunele Moşniţa Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăviţa, cu aplicabilitate imediată din data de 22 martie, ora 00,00”, informează un comunicat al GCS.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a declarat, luni, că ordinul şefului DSU, Raed Arafat, de a prelungi carantinarea zonală a Timişoarei, a fost unul „abuziv” şi se analizează posibilitatea atacării lui în instanţă.

Citeşte şi: Emilian Imbri, de acord cu închiderea Capitalei. „Ar fi un lucru bun. Virusul e inteligent şi și-a găsit aliați în români de-ai noștri!”

„O decizie democratică a unui Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş este subminată sau redusă la tăcere printr-o decizie abuzivă de la nivel central. (…). Raed Arafat ar trebui să ne explice care este temeiul juridic legal în baza căruia a dat Ordinul (de prelungire a carantinei cu 72 de ore, n.r.). (…). Una din pârghiile pentru oprirea acestor abuzuri ar putea fi, probabil, acţionarea în instanţă a ordinului”, a afirmat Alin Nica, într-o conferinţă de presă.

Liderul administraţiei judeţene i-a transmis secretarului de stat Raed Arafat că în loc de restricţii, ar face mai bine să reoperaţionalizeze unităţile mobile de ATI din curtea Spitalului Municipal Timişoara, un TIR care stă nefolosit de patru luni, „iar noi ne plângem că nu avem locuri la ATI şi din această cauză punem carantină pe 400.000 de locuitori”.

„Când va face acest lucru, atunci îi mai permit (lui Raed Arafat, n.r.) să vină şi să treacă peste ceea ce noi hotărâm la nivel judeţean, pentru că pentru domnia sa noi nu suntem decât cifre, acei indici şi numere pe care îşi justifică aceste măsuri abuzive. Să facă ceva concret pentru Timişoara. Ţine de domnia sa să operaţionalizeze unitatea mobilă de ATI care ar suplimenta cu 10 paturi sectorul ATI”, a adăugat Nica.

Preşedintele CJ Timiş a subliniat că nici carantina de 14 zile, care urma să expire în noaptea de duminică spre luni, nu a fost pregătită corespunzător, dovedindu-şi ineficienţa.

„Măcar să fi făcut carantina aşa cum trebuie, să avem rezultate, dar cele două săptămâni au chinuit nejustificat şi inutil peste 400.000 de timişoreni, mii de firme care fie şi-au închis activitatea, fie şi-au redus-o. Presiunea pe spitale şi pe secţiile ATI nu a scăzut, ci a crescut”, a spus Alin Nica.

El a mai punctat şi faptul că populaţia reală a Timişoarei este mult mai mare decât cea luată în calcul la stabilirea indicelui de infectare cu SARS-CoV-2, oficialii luând în calcul date demografice de acum 10 ani, de 300.000 de locuitori, între timp populaţia din municipiu depăşind 400.000 de cetăţeni.