Bucureştiul, sub gheaţă din cauza ploii. VEZI ce spun meteorologii VIDEO

Capitala se află sub o pojghiţă de gheaţă. Fenomenul "freezing rain" sau ploaia care îngheaţă, anunţat de meteorologi, a îmbrăcat totul în haine de gheaţă, maşini, stâlpi sau trotuare. Cea mai mare bătaie de cap au avut-o trecătorii, pentru că trotuarele sunt adevărate patinoate, dar şi şoferii, care s-au trezit că nu îşi pot deschide maşinile. UPDATE: LA prânz a început să ningă în Capitală.

RomaniaTV.net
05 feb. 2012, 06:40
Bucureştiul, sub gheaţă din cauza ploii. VEZI ce spun meteorologii VIDEO

Într-o Capitală albă de zăpadă a plouat ca într-o noapte de toamnă târzie, însă temperaturile scăzute au făcut ca picăturile să se transforme în stropi de gheaţă. Şoferii au avut ceva de muncă până să-şi poată deschide sau porni maşinile.

Dacă pe şosea, situaţia a fost ţinută sub control, bucureştenii s-au trezi că trotuarele parcă fugeau de sub picioare.

Potrivit directorului ANM, Ion Sandu, „freezing rain” este un fenomen „destul de rar, însă nu total neobişnuit pentru România”. „Noi nu greşim prognozele. Ne aşteptam ca acest lucru să se întâmple şi a început deja să se întâmple. Depinde de cantităţi (de precipitaţii – n.r.) şi de temperaturi, însă este posibil să apară pe o zonă mai extinsă decât se estimase iniţial. Trebuie ţinut cont însă că formarea lui depinde exclusiv de cantităţile de ploaie şi de temperaturi”, a declarat pentru Mediafax, directorul ANM, Ion Sandu.

Fenomenul se formează din cauză că în straturile înalte ale atmosferei temperaturile cresc, iar la nivelul solului, unde sunt temperaturi sub zero grade, ploaia se transformă imediat în gheaţă. Astfel, în urma ploii îngheţate se formează o crustă subţire de gheaţă.

Un astfel de fenomen, de această amploare, este primul înregistrat în ultimii şase ani în Romania. În schimb, în 1998, ploaia îngheţată ce a căzut pe tot teritoriul ţării, s-a soldat cu 600 de evenimente rutiere, 33 de accidente grave şi 20 de morţi, potrivit stirileprotv.ro.

Tot în 1998, o ploaie îngheţată a afectat estul Canadei şi porţiuni din nordul Statelor Unite. Asta dupa ce, cu patru ani mai devreme, acelaşi fenomen provocase pagube de peste un miliard de dolari în sudul Statelor Unite.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben valabilă până duminică, ora 20.00, conform căreia aria ninsorilor va cuprinde treptat, începând din sud-vestul ţării, toate regiunile. Sâmbată dimineaţă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub forma de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.

CITEŞTE AICI ŞI PROGNOZA METEO