Bucureştiul va avea o reţea de 100 de kilometri de piste de biciclete VEZI HARTA

Primarul General, Sorin Oprescu, împreună cu Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, au anunţat marţi, că Guvernul a aprobat alocarea sumei de 44, 6 milioane de lei către București, prin Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, pentru finanțarea Proiectului privind implementarea sistemului de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului București. În proiect sunt incluse 61 de artere de circulaţie, a căror lungime însumată totalizează aproape 100 de km.

06 mai 2014, 11:23

„România și-a asumat să seteze un exemplu în domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și să devină una dintre țările care demonstrează progrese evidente în combaterea emisiilor. Transporturile sunt o miză cheie în efortul de reducere a emisiilor, chiar dacă reprezintă doar a opta parte din bugetul de emisii al României. Spun asta pentru că, între anii 1989 și 2011 emisiile de GES din sectorul transporturilor au cunoscut în țara noastră o creștere fără precedent față de orice alt sector”, a declarat ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi.

Proiectul, finanțat de M.M.S.C din sumele obţinute în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, se dorește o soluţie privind decongestionarea traficului auto din București şi, implicit, ameliorarea calităţii aerului din Capitală. Obiectivul general al acestui proiect este acela de a realiza o reţea mai extinsă a pistelor de biciclete din Municipiul Bucureşti, care să asigure condiţii de circulaţie fluente şi sigure pentru participanţii la trafic care folosesc acest mijloc de transport. Prin realizarea acestei reţele de piste de biciclete se urmărește creşterea numărului participanţilor la trafic care vor folosi acest mijloc de deplasare în detrimentul transportului auto.

VEZI AICI HARTA PISTELOR DE BICICLETE DIN BUCUREŞTI

„Ca ministru al Mediului, sunt obligat să fac referire, în primul rând, la beneficiile de mediu ale proiectului, fapt pentru care a și primit finanțarea. Este evident însă că avantajele sunt multiple: eliberarea marilor bulevarde de mașini, îmbunătățirea stării de sănătate a bucureștenilor care vor alege bicicleta, precum și creșterea siguranței în trafic pentru bicicliști. Să nu uităm: o bicicletă în plus în București înseamnă o mașină în minus„, a subliniat Attila Korodi.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu a menționat că „la fel ca în toate capitalele dezvoltate și Bucureștiul are nevoie să investească pentru reducerea emisiilor de noxe dar și pentru descurajarea folosirii automobilelor individuale, oferind alternative coerente. Guvernul a înteles această necesitate iar pe 19 aprilie a aprobat alocarea sumei de 44, 6 milioane de lei către București, prin Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, pentru finanțarea Proiectului privind implementarea sistemului de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului București. Proiectul este constituit dintr-o rețea majoră de piste de biciclete care va fi realizată pe axele principale N-S şi E-V” a declarat Primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Alături de realizarea pistelor de biciclişti în zona centrală a Municipiului Bucureşti proiectul mai prevede crearea unui sistem de servicii de închiriere şi puncte intermodale pentru biciclişti dar și crearea de facilităţi de parcare pentru bicicletele private.

Proiectul care urmează să se execute este constituit dintr-o reţea majoră de piste de biciclete care va fi realizată pe străzi şi bulevarde desfăşurate pe axele Nord – Sud şi Est – Vest ale Municipiului Bucureşti şi în interiorul inelului principal de circulaţie. Această reţea este constituită dintr-un număr de 61 de artere de circulaţie, a căror lungime însumată totalizează aproape 100 de km.

„Având în vedere necesitatea unui consens asupra soluţiilor tehnice de realizare a pistelor de biciclete, am dispus că Executivul Primăriei să dezbată cu ONG-urile, cu asociaţiile reprezentative, inclusiv cu mediul universitar, toate detaliile tehnice ale proiectului, privind amplasarea, dimensiunea şi modul de semnalizare a acestor piste. Fac menţiunea că Grupul de Lucru pe Mobilitate există de 1 an şi 5 luni, iar reprezentanţii organizaţiilor de profil participa permanent la discuţii pentru dezvoltarea unei infrastructuri coerente şi sigure pentru biciclişti, iar dezvoltarea unei axe Nord-Sud, Est-Vest a rezultat în urmă acestor întâlniri”, a mai spus Sorin Oprescu.

Primăria Capitalei precizează că toate noile proiecte de infrastructură, fie că sunt obiective noi ori reabilitări şi modernizări, se fac cu piste de biciclete:
•       pe carosabil, dar numai acolo unde trama stradală este mare şi permite acest lucru, fără că siguranţă participanţilor la trafic, în speţă a bicicliştilor, să fie afectată. Exemplu:Bulevardul Buzeşti -Berzei pistă este realizată la marginea carosabilului.
•       Sunt realizate piste şi în zone special dedicate, de exemplu Şoseaua Pantelimon – pistă este poziţionată într-o zona separată atât faţă de carosabil cât şi faţă de zona pietonală, dar şi în paralel cu trotuarul, în cadrul lucrărilor de modernizare a arterelor de circulaţie, cum ar fi cele de pe bulevardul Liviu Rebreanu, unde pistele sunt amenajate pe trotuar, în afară zonei pietonale.
•       Au fost demarate lucrări de modernizare pe Calea Victoriei, unde spaţiul pietonal este extins, dar se construiesc şi piste de biciclete, atât pe carosabil, cât şi pe trotuar, în funcţie de cum permite trama stradală.