Buda (PDL) cere demisia lui Ponta pentru noul eşec al intrării României în zona Schengen

Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, cere demisia "de îndată" a lui Victor Ponta şi a Guvernului pentru "incapacitatea de a gestiona în mod coerent şi corect" interesele ţării privind aderarea la spaţiul Schengen, în condiţiile în care şi Franţa, unde sunt la putere socialiştii, a spus "nu" României, transmite corespondentul Mediafax

RomaniaTV.net
28 sept. 2013, 11:56
Buda (PDL) cere demisia lui Ponta pentru noul eşec al intrării României în zona Schengen

Daniel Buda a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că demisia lui Victor Ponta şi a Guvernului se impune pentru incapacitatea de a gestiona în mod coerent şi corect interesele României.

„Cer demisia de îndată a lui Victor Ponta şi a întregului Guvern pentru incapacitatea de a gestiona în mod coerent şi corect interesele României. Franţa, unde se află la putere socialiştii, prieteni ai lui Victor Ponta, au spus «Nu» intrării României în spaţiul Schengen. Este un eşec pe care Ponta trebuie să şi-l asume şi care trebuie să ducă în mod clar la plecarea acestuia din fruntea Guvernului. Dacă nici la socialiştii lui din Franţa nu are trecere, atunci cum o să aibă trecere la Merkel?”, a spus Buda.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, joi, pentru postul de radio RMC, că „nu sunt întrunite condiţiile” pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. „Credem că nu sunt întrunite condiţiile (pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen) şi nu suntem singurii (care cred acest lucru)”, a declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Aderarea României la Schengen şi incluziunea romilor sunt subiecte ce ar trebui evitate în campania electorală din Franţa, a precizat, tot joi, Ministerul de Externe, după o serie de declaraţii ale oficialilor francezi.

„Contrar celor apărute în mass-media franceze, subliniem faptul că incluziunea socială a romilor nu are legătură cu aderarea României la spaţiul Schengen. Considerăm preferabilă evitarea abordării acestor subiecte în context electoral”, a precizat MAE român, în replică la declaraţiile mai multor oficiali francezi, potrivit cărora România nu este pregătită să devină membru al acestei zone, iar romii proveniţi din ţara noastră nu doresc să se integreze.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că România a îndeplinit condiţiile de aderare, „fapt confirmat de toate statele membre ale UE în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne şi Justiţie din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizării procesului de evaluare Schengen a gradului de pregătire a României (şi a Bulgariei) în vederea punerii în aplicare a tuturor dispoziţiilor acquis-ului Schengen”. Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă ca Franţa, partener tradiţional şi strategic al României, „să acţioneze atât în spiritul relaţiei bilaterale substanţiale, cât şi în contextul recunoaşterii finalizării procesului de evaluare şi a îndeplinirii criteriilor privind aderarea” la Schengen.