Budapesta condamnă încercările de intimidare ale Ucrainei

Guvernul ungar condamnă în termenii cei mai puternici încercările conducerii ucrainene de "intimidare" a comunităţii etnice maghiare din Transcarpatia, a declarat joi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.

RomaniaTV.net
20 sept. 2018, 12:54
Budapesta condamnă încercările de intimidare ale Ucrainei

Într-o conferinţă de presă, Peter Szijjarto a reacţionat la remarcile omologului său ucrainean Pavlo Klimkin, care a spus că el nu exclude expulzarea din ţară a consulului ungar din Beregovo (Beregszasz), după ce o înregistrare video cu camera ascunsă arătând cetăţeni ucraineni depunând jurământul pentru obţinerea cetăţeniei ungare a apărut pe YouTube.

Szijjarto a declarat că ceremonia de depunere a jurământului a fost desfăşurată în mod legal şi a insistat că obiecţiile lui Klimkin faţă de aceasta au legătură mai mult cu viitoarele alegeri din Ucraina.

Szijjarto a calificat drept „o acţiune deosebit de neprietenoasă” folosirea unei camere ascunse în campania electorală care, a spus el, serveşte doar la mobilizarea „votului anti-maghiar”. Ministrul ungar a insistat că filmul a fost postat şi realizat în cadrul unei campanii organizate.

Cetăţenia dublă este un lucru obişnuit în Uniunea Europeană, a spus Szijjarto, adăugând că obiecţiile conducerii ucrainene faţă de depunerea jurământului ridică întrebări legate de seriozitatea Kievului în privinţa aspiraţiilor sale euroatlantice. Ucraina trebuie să-şi onoreze obligaţiile internaţionale şi să accepte faptul că maghiarii din Transcarpatia au drepturi în continuare, „chiar dacă Ucraina lucrează la reducerea lor”, a declarat el.

Szijjarto a mai spus că Ungaria va considera expulzarea consulului său din Beregovo drept o „acţiune riscantă şi neprietenoasă”. O astfel de măsură ar aduce relaţiile dintre cele două ţări „într-o nouă dimensiune” şi ea nu ar rămâne fără represalii, a declarat el, adăugând în acelaşi timp că ministerul său trebuia să fie notificat asupra oricărui plan de expulzare a consulului.

El a descris comentariile lui Klimkin ca fiind „cele mai recente din seria de atacuri asupra maghiarilor din Transcarpatia”. Ungaria monitorizează constant situaţia, a continuat Szijjarto, adăugând că guvernul ungar nu exclude viitori paşi pentru a încetini integrarea europeană a Ucrainei.”Vor fi multe de discutat” la sesiunea de marţea viitoare a Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York după acest ultim episod, a spus Szijjarto.

Klimkin a declarat miercuri jurnaliştilor că, în marja Adunării Generale a ONU, îi va arăta lui Szijjarto înregistrarea video făcută cu camera ascunsă.