Budapesta: Miting de protest faţă de preşedintele rus: Putin, NIET!, Europa, YES!

Un miting de protest faţă de vizita de marţi, în Ungaria, a preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a desfăşurat luni seara la Budapesta, cu o zi înainte de vizita de marţi a liderului de la Kremlin în capitala Ungariei.

16 feb. 2015, 19:36

Sub sloganurile „Putin, Niet! Europe, Yes!”, sute de persoane au participat luni seara, în centrul Budapestei la un miting de protest faţă de vizita lui Vladimir Putin  în Ungaria. Şeful statului rus urmează să ajungă marţi dimineaţa în capitala Ungariei, într-o vizită oficială.

În cursul mitingului, protestatarii care s-au reunit în apropierea gării Keleti, din Budapesta, au denunţat şi politicile premierului ungar Viktor Orban. Manifestanţii au scandat „Putin, NIET! Europe, Yes!”.

Ungurii nu par să îi simpatizeze prea mult pe ruşi, şi nici preşedintele rus nu face, în general, vizite în Europa, mai ales în ultimul timp, după izbucnirea conflictului din Ucraina. Dar Kremlinul, din ce în ce mai izolat şi mai blamat, încearcă o ofensivă de cucerire pe alte căi a intereselor sale în spaţiul european.

Actuala vizită ar putea fi pusă pe seama dezvoltării unui proiect important în această ţară. Rusia a semnat, anul trecut, cu premierul Viktor Orban, un susţinător pe timp de criză al preşedintelui rus, un proiect de modernizare a unor reactoare nucleare la uzina Paks, în valoare de 10 miliarde de euro, bani pe care Orban ar putea să îi împrumute de la Putin. De asemenea, Orban ar vrea să obţină un preţ de achiziţionare cât mai avantajos pentru gazul rusesc.

Până în prezent, nu există nici ofertanţi, nici licitaţii pentru acest proiect nuclear şi nici dezbateri publice pe acest subiect, precizează The Guardian, iar ngurii au aflat despre acest proiect de pe site-urile ruseşti.