BUGET mai mare la DNA. Deputat: „Nu este în regulă ca procurorii să fie depăşiţi de volumul de dosare”

Comisiile juridice din Parlament au avizat favorabil, vineri, bugetele a 12 instituții din domeniul Justiției. Deputatul Daniel Fenechiu a propus amendament la bugetul Ministerului Public pentru majorarea bugetului DNA cu 125 de milioane de lei.

11 dec. 2015, 13:30
BUGET mai mare la DNA. Deputat: „Nu este în regulă ca procurorii să fie depăşiţi de volumul de dosare”

Au fost avizate favorabil bugetele Ministerului Justiției, Ministerului Public, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Constituționale, Consiliului Legislativ, Avocatului Poporului, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Agenției Naționale de Integritate, Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților și SGG.

Reprezentanții instituțiilor s-au arătat mulțumiți de alocările bugetare pe anul 2016.

Proiectele de buget au fost avizate favorabil, în forma în care au fost propuse, iar amendamentele au fost anexate pentru ca ulterior Comisiile de buget-finanțe să se pronunțe asupra acestora.

„La nivelul Ministerului Justiției nu sunt formulate obiecții la fondurile alocate prin proiectul bugetului de stat pe 2016, așa cum a fost adoptat de Guvern, sub rezerva că, și în acest an, așa cum a fost cazul și în anii precedenți, va apărea necesitatea unei suplimentări pentru Ministerul Justiției, evident, în funcție de execuția bugetului în prima parte a anului 2016 și de necesități justificate de suplimentare a acestui buget„, a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună.

Ea a spus că este un buget echilibrat și s-a arătat mulțumită de creșterea de 11% față de bugetul pe 2015.

Deputatul Daniel Fenechiu a venit cu un amendament la bugetul Ministerului Public și a afirmat că o majorare a bugetului DNA cu 125 de milioane de lei ar permite instituției să-și dubleze numărul de procurori, atât la nivel central, cât și teritorial.

„Argumentele acestei propuneri țin de faptul că sunt printre cei care și-ar dori ca DNA-ul să nu mai facă arheologie juridică, ci să facă o cercetare în condiții de celeritate. Nu mi se pare în regulă ca procurorii să fie depășiți de volumul impresionant de dosare și cred că o dublare a numărului procurorilor ar putea conduce la o rezolvare mult mai rapidă a acestor cazuri”, a explicat Fenechiu.