Bugetar în România: miniştri cu salarii mai mici decât subordonaţii lor

Anomalii în sistemul bugetar: peste un sfert dintre angajaţii Ministerului de Finanţe au salariul mai mare decât ministrul. Chiar şi consilierul personal câştigă mai mult decât primul om în minister. O astfel de anomalie mai găsim şi în mediul universitar, unde în aceeaşi facultate un lector câştigă mai puţin decât un asistent universitar, funcţie inferioară celei de lector.

22 mai 2014, 07:56
Bugetar în România: miniştri cu salarii mai mici decât subordonaţii lor

Dacă ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, are un salariu de 4.853 lei/lună, salariile directorilor generali variază între 7.200 – 9.400 lei/lună, iar cel al secretarului general este 8.407 lei/lună.

Să fii consilier de ministru este o slujbă mai bănoasă decât cea de ministru în România deoarece consilierul are o leafă de 5.809 lei/lună. Salariile secretarilor şi ele mai mici decât cele ale subordonaţilor: 4.640 – 4.696 lei/lună.

Ministerele nu sunt singurele instituţii în care anomaliile în salarizare au persistat şi după adoptarea Legii unice a salarizării în aparatul bugetar. Astfel, în universităţi sunt situaţii în care un asistent universitar are leafa mai mare decât un lector: 1.320 lei/lună faţă de 1.300 lei/lună.