Bugetarii, fel de săraci şi cu salariile reîntregite

Bugetarii cărora li se vor reîntregi salariile vor constata că acest lucru nu-i ajută prea mult. Asta pentru că puterea de cumpărare a leului a scăzut destul de mult în ultimii doi ani.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 16:14
Bugetarii, fel de săraci şi cu salariile reîntregite

Ce iei pe mere, dai pe pere. Asta vor simţi bugetarii care-şi vor primi înapoi banii pierduţi acum doi ani. Deşi salariile se reîntregesc, românii vor vedea că nu îşi mai permit să cumpere cât puteau în 2010. Asta pentru că toate preţurile au crescut simţitor faţă de acum doi ani.

Pentru a înţelege cât valorau banii pierduţi de bugetari în 2010, am luat ca exemplu un angajat din administraţia publică, ce avea în iunie 2010 un salariu de 2000 lei. Pentru a se întoarce acum la acel câştig, guvernul ar trebui să îi înapoieze 275 lei, adică aproximativ 15% din salariu.

Dacă acum doi ani cu aceşti bani pleca de la benzinărie cu un plin de 50 litri şi cu o canistră de 10 litri în plus în portbagaj, astăzi nu poate face nici măcar un plin. Iar scumpirile la combustibil prognozate pentru 2013 fac totul să arate şi mai gri.

Funcţionarul român trebuie să şi mănânce. Şi privim la un aliment de bază cum este laptele. În 2010, cu 275 lei, bugetarul putea să pună pe masă 92 litri lapte, însă în 2012 mai poate cumpăra doar 55 litri, pentru că acelaşi lapte costă acum 5 lei în hypermarket.

Buzunarele îl „ustură” cel mai mult pe angajatul la stat iarna, pentru că gigacaloria s-a scumpit peste tot. Dar noi luăm cazul unui focşănean, care cu aceiaşi bani se putea încălzi mai bine de două luni în 2010. La preţul gigacaloriei de astăzi, cu 15% din salariu mai poate să achite factura la încălzire pentru doar o lună şi jumătate.