Bugetarii își pot compara salariile între ei. A fost lansat comparatorul de salarii de bază pentru salariații din sistemul de stat

Platforma Comparatorul de salarii de bază (CSB) este un instrument de analiză etică, ce permite oricărui lucrător din domeniul bugetar compararea salariului său de bază (brut și net) cu cel aferent tuturor funcțiile din întregul domeniul bugetar. Platforma este implementată și dezvoltată de echipa Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, proiectul fiind finanțat de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România.

10 apr. 2023, 14:42
Bugetarii își pot compara salariile între ei. A fost lansat comparatorul de salarii de bază pentru salariații din sistemul de stat

Bugetarii își pot compara salariile între ei. A fost lansat comparatorul de salarii de bază pentru salariații din sistemul de stat. Platforma Comparatorul de salarii de bază (CSB)  permite compararea salariilor de bază ale tuturor funcțiilor din domeniul bugetar. Salariile de bază utilizate pentru comparație iau în considerare două elemente:

  • Salariile de bază corespunzătoare gradației 0 a fiecărei funcții.
  • Gradațiile de vechime ce corespund fiecărui lucrător care dorește să-și efectueze această evaluare.

Citește și: Scandal în Coaliţie pe tema tăierii salariilor. Marius Budăi îl contrazice pe Marcel Boloş

Instrumentul a fost conceput pentru a corecta inechitățile salariale și totodată pentru a evalua afirmațiile politicienilor care lucrează la Noua lege a salarizării. Aplicația prin care se pot compara salariile angajaților la stat poate fi accesată online aici.

Citește și: Zile libere 2023. Minivacanţă de patru zile pentru bugetari de Paşte

Aplicația compară salarii din diverse domenii de activitate, precum învătământ, sănătate, asistență socială, cultură, diplomație, justiție, apărare, autorități, administrație, demnitari publici.

Deocamdată, cele mai multe informații despre salariile bugetarilor sunt din domeniul sanitar, pentru că aplicația a fost concepută de sindicaliștii din sănătate.

Singurele informații pe care, deocamdată, nu le putem regăsi pe platformă sunt cele legate de salariile celor din domeniul de siguranță și ordine publică, serviciul fiind dezactivat pentru moment, potrivit euronews.ro.