Bugetarii pot pierde jumătate din venituri! Noua lege a salarizarii prevede acordarea de sporuri doar pe criterii de performanţă

In actuala lege, sporurile pot ajunge pana la maximum 30% din fondul de salarii pe care il are prevazut angajatorul.
Filip Stan
13 sept. 2023, 10:06
Bugetarii pot pierde jumătate din venituri! Noua lege a salarizarii prevede acordarea de sporuri doar pe criterii de performanţă
Marcel Ciolacu vrea desfiinţare a 200.000 de posturi la stat. TVA-ul de 5% ar putea fi eliminat, sporuri plafonate pentru bugetari

Noua lege a salarizarii va include acordarea de sporuri doar pe criterii de performanta, au declarat surse guvernamentale. Astfel, in cazul in care sunt licee in care niciun elev nu a luat bacalaureatul, atunci profesorii vor trebui sa se multumeasca doar cu salariul, fara niciun alt spor sau bonus, au precizat sursele.

„Simpla prezenta in clasa nu este suficienta. Este nevoie de implicare in clasa, nu la meditatii, si de indrumare a tinerilor, astfel incat inclusiv din scoala acestia sa plece cu baze solide de cunostinte si cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor sa faca lucruri imposibile.

Salariile mari de bugetari vor fi plafonate. Sporurile se taie sau se plafonează la 1000 de lei

Sunt perfect constient si de limitarile existente inca in sistemul nostru de invatamant. Le cer insa profesorilor sa-si faca meseria asa cum trebuie sa o faca si nu am glumit cand am spus ca noua lege a salarizarii va cuprinde un sistem prin care salariile vor reflecta, in mod concret, nu doar respectul cuvenit meseriei, dar si performanta. Profesorii care muncesc, care isi fac corect meseria, trebuie si vor fi rasplatiti”, a declarat marti premierul Marcel Ciolacu cu ocazia ceremoniei de semnare a unor contracte finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru achizitionarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor.

In actuala lege, sporurile pot ajunge pana la maximum 30% din fondul de salarii pe care il are prevazut angajatorul.

Conform unor declaratii de acum doua luni ale ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, noua lege a salarizarii va fi facuta dupa patru principii, primul dintre ele fiind o ierarhizare atat in interiorul familiilor ocupationale, cat si intre ele si ca niciun salariu in plata sa nu mai depaseasca coeficientul de 12, care este al presedintelui.

„Va exista o grila pentru administratia publica locala, plafonarea sporurilor si o bonificatie care sa fie legata de performanta.(…) Nu va exista niciun spor mai mare de 20% per angajat. Mai este important de spus ca in acest moment avem gata partea de filozofie a legii.

Exista trei variante de lucru pe anexe. Suntem in plina perioada de consultari cu toate familiile ocupationale. Avem minimum doua intalniri in fiecare saptamana. Incercam sa terminam consultarile”, a declarat ministrul Muncii la Antena 3.

Culmea tupeului la bugetari: 300 de lei în plus la salariu de Ziua Bărbatului. Ce alte sporuri halucinante există

Ea a adaugat ca, dupa finalizarea consultarilor, Banca Mondiala va elabora cele trei variante de impact, care vor fi analizate in Coalitie, apoi se va merge cu legea in Parlament.

Noua lege a salarizarii este jalon PNRR pentru a patra cerere de plata pentru Romania. Proiectul de lege a salarizarii publice trebuia sa fie gata pana pe 15 iulie.

„Pana la 15 iulie am termen de la coalitie sa finalizez draftul legii salarizarii, astfel incat in perioada 15 iulie – 1 septembrie sa continuam discutiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativa sa treaca de Guvern si sa fie depusa in Parlament“, sustinea fostul ministru al Muncii Marius Budai, in timpul grevei profesorilor.

Sporuri 2023. Bugetarii primesc bani în plus pentru izolare, suprasolicitare neuropsihică, condiții vătămătoare şi alte 47 de motive

Sporuri 2023. Președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că ar trebui să se renunțe la actualele sporuri salariale și că în viitoarea lege a salarizării și-ar dori ca acestea să nu mai existe și să fie cuprinse în corpul salariului.

„Nu sunt adeptul sporurilor, eu vreau să ne asumăm în coaliție ca în viitoarea lege a salarizării să nu mai existe sporuri. Actualele sporuri să fie cuprinse în corpul salariului și de acolo să terminăm această invenție românească cu zeci de sporuri pentru care ne luptăm în instanță, câteodată le pierde angajatul, angajatorul. Vor exista pentru cei care fac gărzi, care nu pot să lipsească de la serviciu, vor exista anumite componente, a spus premierul.

Sporuri 2023: de la cel de izolare, la suprasolicitare neuropsihică și condiții vătămătoare

Bugetarii au multe sporuri, unii le merită, precum cei din sănătate sau apărare, poate și unii profesori, dar în cazul altora reprezintă un semn de întrebare. Cel mai cunoscut spor este cel pentru „condiții vătămătoare” de 15% pe care îl iau toți angajații din ministere sau instituții finanțate integral de stat, de exemplu. Se consideră că ar merita acel spor deoarece pe clăridi ar fi unele antene și le-ar fi afectată sănătatea.

Analizând legislația, putem vedea ce bani în plus primesc angajații bugetari la salariu.

În aceste sporuri de mai jos nu intră sporul de vechime. Nu am inclus diversele indemnizații și compensații, după caz.

Mai sunt și unele excepții de la o instituție la alta.

Sporuri 2023. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a declarat recent că niciun salariu în plată nu va mai depăși salariul preşedintelui și nu va mai exista pentru bugetari niciun spor de peste 20%, conform noii legi a salarizării, la care se lucrează cu trei variante de anexe, scrie hotnews.ro.

Marcel Ciolacu anunţă actualizarea redevenţelor cu rata inflaţiei şi 200.000 de concedieri. Măsuri dure pentru reducerea deficitului

Sporuri 2023. Ca regulă generală, personalul încadrat în autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii beneficiază suplimentar şi de sporuri specifice pentru condiţii de muncă:

 • pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 10% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
  pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
  personalul care lucrează, potrivit contractului individual de muncă, în zone izolate sau unde atragerea personalului se face cu greutate beneficiază de un spor de până la 20% din salariul de bază;
  pentru consemn la domiciliu, un spor de până la 15% din salariul de bază;
  pentru siguranţa navigaţiei, siguranţa feroviară, siguranţa rutieră şi siguranţa aeronautică, un spor de până la 20% din salariul de bază.

De precizat că funcţionarii publici beneficiază de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.

Sporuri 2023. Ce sporuri sunt la Consiliul Concurenței

Personalul Consiliului Concurenţei care, prin natura muncii desfăşurate, are acces la documente şi informaţii care sunt clasificate beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază acordat pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate.

Pentru condiţii de muncă vătămătoare, personalului Consiliului Concurenţei i se acordă un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.

Spor special la Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ANI și ORNISS
La Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, persoanele care gestionează informaţii clasificate beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază acordat pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate.

Personalul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Integritate care, prin natura muncii desfăşurate, are acces la documente şi informaţii clasificate beneficiază de un spor de până la 15% din salariul de bază acordat pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate.

De asemenea, cei de la Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat care gestionează informaţii clasificate, beneficiază de un spor de până la 25% din salariul de bază acordat pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate.

Sporuri de 75% – 100% la instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor

Personalul din instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor beneficiază şi de următoarele categorii de sporuri şi drepturi:

 • Spor pentru condiţii deosebite de muncă vătămătoare/periculoase care implică risc de îmbolnăvire şi/sau contagiune directă sau indirectă, respectiv riscuri asociate datorate condiţiilor specifice de desfăşurare a activităţii – de până la 35%;
  Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase cum sunt TBC, bruceloză, gripa aviară, encefalopatii spongiforme transmisibile, salmoneloze, alte zoonoze, pesta, febra aftoasă, leucoze şi alte boli asemenea, anatomie patologică, necropsii şi medicină legală, corespunzător activităţii efective desfăşurate în aceste condiţii, precum şi corespunzător activităţii specifice din laboratoarele sanitare şi pentru siguranţa alimentelor – de până la 75%;
  Sporul de izolare şi pentru condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare datorată activităţii desfăşurate în localităţi amplasate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu dificultate, în punctele de frontieră amplasate în afara localităţilor sau de activitatea desfăşurată în condiţii de radiaţii şi altele asemenea stabilite de ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor -de până la 20%;

Munca prestată de personalul din cadrul administraţiei publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea asigurării continuităţii activităţii, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se plăteşte cu un spor de până la 100% din salariul de bază al funcţiei îndeplinite.

Pentru personalul din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi comisariatul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, care îşi desfăşoară activitatea în teritoriul rezervaţiei, beneficiază de un spor de izolare de până la 20% din salariul de bază. Sporul se acordă proporţional cu timpul lucrat în rezervaţie.

Şedinţă decisivă pentru programul de austeritate. Taxele incluse în programul de lucru al Guvernului. Lista produselor care se scumpesc

Pentru condiţii de muncă vătămătoare, personalului Curţii de Conturi i se acordă un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.

Personalul de specialitate din cadrul Curţii de Conturi, care prin natura muncii de control şi audit are acces la documente şi informaţii care sunt clasificate, beneficiază de un spor de până la 25% acordat pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate.

Personalul din cultură are două sporuri:

 • pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
  pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile respective de muncă.

Sporurile personalului trimis în misiune permanentă în străinătate

Membrii Corpului diplomatic şi consular al României beneficiază de o indemnizaţie de până la 15% calculată asupra salariului de bază corespunzător funcţiei de încadrare.

Pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, se acordă un spor de până la 15% din salariul de bază corespunzător funcţiei de încadrare, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii.

Sporurile din Justiție și Curtea Constituțională
Aici există și un spor de până la 15% din salariul de bază sau, după caz, din indemnizaţia de încadrare, corespunzător timpului lucrat.

De asemenea, judecătorii, magistraţii-asistenţi, inspectorii judiciari, personalul auxiliar de specialitate, beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, respectiv de un spor pentru păstrarea confidenţialităţii de până la 5%, aplicate la salariul de bază lunar, respectiv la indemnizaţia lunară de încadrare.

Judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, precum şi alte categorii de personal, delegate sau detaşate sau care îşi desfăşoară activitatea în sistemul penitenciar, beneficiază pe durata delegării sau detaşării sau a desfăşurării activităţii în sistemul penitenciar, şi de un spor de până la 20% calculat la indemnizaţia de încadrare sau, după caz, la salariul de bază.

Personalul din Ministerul Justiţiei cu atribuţii de coordonare şi control şi cel care efectuează lucrări în legătură cu activitatea penitenciarelor, cu excepţia funcţionarilor publici cu statut special, beneficiază de un spor la salariul de bază, respectiv indemnizaţia de încadrare, de până la 5%.

Ce sporuri au angajații din apărare, ordine publică şi securitate naţională
Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil beneficiază de următoarele sporuri, în funcţie de condiţiile de muncă:

 • pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
  pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
  pentru activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată, un spor de până la 15% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.

Personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul civil care au în primire cai sau câini de serviciu au dreptul, pe perioada respectivă, la un spor de până la 5% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază.

Pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, se acordă un spor de până la 100% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază.

Ce sporuri au profesorii
Pentru personalul didactic de predare din învăţământul universitar, care nu beneficiază de gradaţia de merit se acordă, prin concurs, un spor de performanţă academică. Acest spor se acordă pentru un număr de până la 15% din posturile didactice de predare existente la nivelul instituţiei de învăţământ superior şi reprezintă 10% din salariul de bază deţinut.

*Sporul de performanţă academică se atribuie pe o perioadă de un an.

Personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori beneficiază de un spor de 10-25% din salariul de bază, în raport cu timpul efectiv lucrat şi calculat în raport cu numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi, dacă nu beneficiază de reducerea normei didactice cu 2 ore pe săptămână.

Personalul didactic de predare din învăţământul superior poate primi un spor pentru conducătorii de doctorat de până la 1% pentru fiecare student-doctorand, dar nu mai mult de 10% din salariul de bază.

În raport cu condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea, condiţii periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Personalul didactic care desfăşoară activitate de predare – învăţare – evaluare în sistemul penitenciar primeşte un spor de până la 15% din salariul de bază.

Pentru personalul didactic de predare din învăţământ se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică, de 10% din salariul de bază.

Ce sporuri sunt în sectorul sanitar
În unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, personalul care lucrează lunar în toate cele trei ture, precum şi personalul care lucrează în două ture în sistem de 12 cu 24 pot primi, în locul sporului pentru munca prestată în timpul nopţii, un spor de 15% din salariul de bază pentru orele lucrate în cele trei, respectiv două ture.

Munca prestată de personalul din unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, în vederea asigurării continuităţii activităţii, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, în cadrul programului normal de lucru, se plăteşte cu un spor de până la 100% din salariul de bază al funcţiei îndeplinite.

Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului de lucru de la funcţia de bază în zilele lucrătoare se salarizează cu un spor de până la 75% din tariful orar al salariului de bază.

Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului de lucru de la funcţia de bază, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, se salarizează cu un spor de până la 100% din tariful orar al salariului de bază.

Pentru condiţii deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară şi neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar, acordată prin serviciile de ambulanţă şi structurile de primire a urgenţelor (UPU – SMURD, UPU, CPU) altele asemenea cuantumul sporului este de până la 85% din salariul de bază.

 • pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
  pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
  pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generatoare de radiaţii, un spor pentru condiţii periculoase de până la 30% din salariul de bază, diferenţiat pe categorii de risc radiologic astfel: 10% la categoria I, 15% la categoria a II-a, 20% la categoria a III-a şi 30% la categoria a IV-a;
  pentru unităţile sanitare cu specific deosebit, stabilite de Ministerul Sănătăţii, un spor de până la 15% din salariul de bază;
  pentru personalul care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate, situate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu greutate, un spor de până la 20% din salariul de bază;
  pentru activităţi care se desfăşoară în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.

Ce sporuri sunt în unităţile de asistenţă socială/centre

 • pentru condiţii deosebit de periculoase, personalul care îşi desfăşoară activitatea în centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică/alte centre rezidenţiale pentru persoane cu afecţiuni neuropsihiatrice, în module de reabilitare comportamentală, precum şi personalul din unităţile de asistenţă socială în care sunt îngrijiţi bolnavii cu TBC, SIDA sau cu nevoi de recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară şi neurologic, un spor de până la 75% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
  pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
  pentru personalul care lucrează în unităţi de asistenţă socială aflate în localităţi izolate, situate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu greutate, un spor de până la 20% din salariul de bază;
  pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
  pentru activităţi care se desfăşoară în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
  pentru al II-lea copil dat în plasament, asistenţii maternali profesionişti pot beneficia de un spor de până la 15% din salariul de bază;
  pentru asigurarea continuităţii în muncă, asistenţii maternali profesionişti pot beneficia de un spor de până la 7,5% din salariul de bază.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Vești proaste pentru mulți români. WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste telefoane de la 1 iunie
Capital.ro
Cutremur în lumea tenisului. Anunț devastator despre Simona Halep
Playtech.ro
Petre Roman, făcut PRAF de fiica sa! Oana, dezvăluiri ŞOCANTE despre ce i-a făcut Mioarei şi ei
DailyBusiness
Se dau 20.000 de euro pentru fermieri! Condiția simplă pentru a lua banii
Adevarul
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Adrian Minune, momente de cumpănă în căsnicie. Ce spune despre divorț
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care îi umple conturile de bani
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Primele declarații ale mamei Raisei, fetița găsită decedată într-o râpă: „Verişorul de 15 ani nu a acţionat singur” Autoritățile au reținut principalul suspect în acest caz
Capital.ro
AUSTRIA decide soarta României. Vine FALIMENTUL unei mari companii
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Destinul astral remarcabil al Kate Middleton: Prințesa de Wales care a cucerit lumea cu eleganță, curaj și determinare
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'