Bugetul asigurărilor sociale 2021 e cu 10% mai mare decât în 2020. Câţi bani se alocă pentru plata pensiilor majorate

Bugetul asigurărilor sociale 2021 este cu 10% mai mare decât cel de anul trecut şi cu 20% mai mare decât cel alocat în 2019. Anunţul a fost făcut, sâmbătă, de Raluca Turcan, după ce bugetul Ministerului Muncii a primit aviz favorabil în comisiile reunite pentru buget, finanţate şi bănci.

27 feb. 2021, 21:56
Bugetul asigurărilor sociale 2021 e cu 10% mai mare decât în 2020. Câţi bani se alocă pentru plata pensiilor majorate

Bugetul asigurărilor sociale 2021 este cu 10% mai mare decât cel alocat în anul precedent şi cu 20 de procente mai mare decât cel din 2019, a precizat Raluca Turcan.

„Este un buget care onorează toate angajamentele de plată prevăzute prin legile în vigoare, continuarea unor programe de protejare a locurilor de muncă (şomaj clasic, şomaj tehnic, stimularea angajatorilor), dar şi susţinerea proceselor de reformă instituţională pe care ne-am angajat să le demarăm”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

Câţi bani sunt alocaţi pentru plata pensiilor în bugetul asigurărilor sociale 2021

Ministrul Muncii a mai precizat că pentru plata pensiilor majorate cu 14% anul trecut, suma suplimentară alocată este de 7,7 miliarde de lei faţă de execuţia din anul 2020, iar pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii, majorate de la 1 ianuarie 2021, sunt alocate 9,6 miliarde de lei.

Asistenţei sociale îi sunt alocate 34,4 miliarde de lei, mai mult cu 6% faţă de anul trecut, iar 5,97 miliarde de lei vor acoperi plata indemnizaţiei de creştere a copilului şi a stimulentului de reinserţie.

Suma de 4,4 miliarde de lei sunt alocate pentru finanţarea drepturilor pentru persoanele cu handicap, iar 1,43 miliarde de lei este suma destinată ajutoarelor sociale, ajutoarelor de urgenţă, alocaţiilor de plasament şi ajutoarelor de încălzire.

„Din acest fond au fost de altfel achitate şi drepturile restante pentru minerii din Valea Jiului”, menţionează Raluca Turcan.

Din cele peste 4 miliarde de lei destinaţi bugetului pentru şomaj, o parte consistentă vor merge către finanţarea măsurilor active pentru păstrarea locurilor de muncă, şi în acest an”, a mai precizat ministrul Muncii.

Citeşte şi: Ce tipuri de sporuri pot fi eliminate în 2021. Anunţul făcut de Raluca Turcan care pune pe jar bugetarii

De asemenea, Raluca Turcan a anunţat că Ministerul Muncii va elabora un proiect pentru a modifica legea salarizării. Ministrul Muncii a vorbit despre principiile de bază prin care motivează schimbările.

Modificarea legii salarizării va viza cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă şi ce alte salarii mai pot fi incluse pe grilă. Raluca Turcan a declarat că Ministerul Muncii va apela şi la Banca Mondială pentru consultanţă de profil, precum şi la alţi parteneri care pot garanta că proiectul de modificare a legii va fi cea mai echitabilă variantă privind salarizarea.

Citeşte şi: Legea Bugetului pe 2021, raport favorabil în comisiile de buget-finanţe. Varianta aprobată de parlamentari