Peste un milion de români lucrează „la negru”. Artificiul folosit de angajatori pentru a evita taxele

În România muncesc la negru aproximativ 1,2 milioane de oameni, a declarat Ionuț Dumitru, economist-șef, Raiffeisen Bank. Potrivit acestuia, cele mai multe persoane angajate la negru sunt în comerț, industria prelucrătoare, construcții și agricultură.

06 feb. 2024, 19:02
Peste un milion de români lucrează „la negru”. Artificiul folosit de angajatori pentru a evita taxele

„E posibil ca salarizarea în sectorul industriei prelucrătoare să fie ceva mai bună decât o arată cifrele oficiale din decalajul pe care-l vedem din numărul de salariați plătiți oficial, respectiv numărul de salariați plătiți informal sau chiar la negru”, a spus el, într-o conferință organizată de CursDeGuvernare.ro.

Economistul a mai afirmat că în România avem 12.265.000 de oameni în segmentul 15-64 ani, din care salariați cu carte de muncă sunt 5,4 milioane la nivelul anului 2022.

„Mai avem 1,2 milioane la negru, care nu plătesc taxe deloc. Mai sunt 1,1 milioane de patroni, lucrători pe cont propriu, peste 400.000 de șomeri și o populație inactivă de 4 milioane. Din 5,4 milioane care e populația ce are carte de muncă, o parte din ei sunt în sectorul public: 1,2 milioane persoane”, a mai arătat Dumitru.

Citeşte şi: Angajări 2024. Joburi bine plătite la Carrefour. Se oferă suplimentar primă de vacanţă, cupoane şi asigurare privată de sănătate

În ceea ce privește salariile în sectorul public (pentru că și de aici vine presiunea din piața forței de muncă), el spune că sectorul administrație publică și apărare este, de departe, în termeni relativi raportat la media pe economie, sectorul care are cea mai bună plată față de statele europene.

“O mențiune: media pe economie e posibil să fie subevaluată din motiv că avem acei 2 milioane de oameni care sunt cu salariul minim pe economie sau aproape de salariul minim. Știm că o mare parte din ei primesc plăți la gri din acest dezechilibru pe care îl avem din impozitarea muncii și cea a capitalului. E mai ieftin fiscal pentru un angajator să scoată bani din dividende și să plătească la plic angajatul, ținându-l pe salariul minim pe economie sau în apropierea acelui salariu”, a explicat economistul.

Citeşte şi: ANAF îi ia la bani mărunţi pe români. Numărul controalelor la persoane fizice a crescut cu peste 80% în ultimele luni ale anului 2023