Proiectul de buget pentru 2023 va fi gata într-un timp record, susține premierul Ciucă: „Trebuie adoptat de guvern cel târziu pe 27 octombrie!”

Premierul Nicolae Ciucă promite că bugetul pentru anul viitor va fi aprobat într-un timp record: va ajunge pe masa Parlamentului în luna noiembrie. 

21 sept. 2022, 11:38
Proiectul de buget pentru 2023 va fi gata într-un timp record, susține premierul Ciucă: „Trebuie adoptat de guvern cel târziu pe 27 octombrie!”

În ședința de guvern de miercuri, 21 septembrie, Nicolae Ciucă a vorbit despre legea bugetului, războiul din Ucraina, dar și măsurile care vor fi luate imediat în contextul crizei energetice.

„Am desfășurat mai multe acțiuni de analiză la nivelul guvernului și la nivelul coaliției, de unde a reieșit o serie întreagă de demersuri pe care trebuie să le asigurăm că vor fi îndeplinite la nivelul executivului. În acest sens, am discutat și ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiții.

De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR. Ne vom asigura, de asemenea, că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar și să gestionăm inflația. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor și a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, vom asigura măsurile necesare pentru protejarea populației vulnerabile. Ministerul Finanțelor, în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite vor veni cu bugetul nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivel guvernamental să fie adoptat, nu mai târziu de 27 octombrie. Bugetul va intra la vot în Parlament, în luna noiembrie.

 

Anunțul lui Nicolae Ciucă pentru cei mai săraci dintre români, dar și despre măsurile care se impun în contextul crizei energetice

 

A fost discutat la nivelul Guvernului despre compensarea pretului la carburant. Rog Ministerul de Finanțe ca săptămâna viitoare să fie adoptat actul normativ. 

Pentru sprijinirea populației care foloseste lemne pentru încălzire vom identifica măsurile care se impun, astfel încât să avem nu mai târziu de finele acestei luni proiectul de act normativ, pentru a sprijini și acest segment de populație. 

În ceea ce privește problemele din energie, am rugat Ministerul Mediului să vină cu acea măsură ca să sprjinim populația în înlocuirea becurilor pe baza de filament cu cele LED, vom contribui la reducerea risipei în instituțiile guvernamentale”, a declarat Nicolae Ciucă, în ședința de miercuri.