Bulgaria a eliminat TVA-ul la pâine şi făină. Măsură anti-criză de ultimă oră luată de guvernul de la Sofia

La o ședință extraordinară a Comisiei parlamentare pentru buget și finanțe, deputații bulgari au votat pentru zero TVA la pâine. Cu toate acestea, propunerea de reducere a taxei pe fructe și legume nu a trecut.

30 iun. 2022, 10:53
Bulgaria a eliminat TVA-ul la pâine şi făină. Măsură anti-criză de ultimă oră luată de guvernul de la Sofia

Guvernul din Bulgaria a anunțat un pachet de măsuri anticriză, inclusiv eliminarea TVA pentru pâine timp de un an, scăderea TVA la încălzire și gaze pentru gospodării și reducerea prețului la benzină.

Pachetul convenit de coaliţia la putere prevede stimulente în valoare de două miliarde de leva (1,1 miliarde de dolari) și conține măsuri precum eliminarea TVA la pâine, subvenţii la carburanţi, majorarea pensiilor şi reduceri de taxe pentru familiile tinere. Noul pachet se adaugă altor măsuri adoptate deja care au păstrat neschimbate preţurile la energie electrică pentru gospodării, începând din luna iulie a anului trecut, precum şi despăgubiri acordate companiilor pentru costurile ridicate cu energia.

Citeşte şi România a avut cele mai mici preţuri din UE la mâncare, în 2021. Cele mai ieftine haine sunt în Bulgaria

Măsura guvernului de la Sofia nu este însă pe placul FMI, care transmisese anterior că „măsura propusă de reducere a taxei TVA este regresivă și nu mai este necesară”.

Începând cu data de 1 iulie, pensiile de stat în Bulgaria vor fi majorate, în medie, cu 20%, Taxa pe Valoarea Adăugată la pâine va fi eliminată timp de 12 luni, TVA-ul la încălzire şi gaze naturale pentru gospodării va fi de 9% timp de un an. De asemenea, guvernul de la Sofia va oferi o reducere de 0,25 de leva pentru litrul pentru benzină, motorină, GPL şi metan, începând din iulie şi până la finele anului.

Citeşte şi Guvernul Bulgariei, dărâmat prin moţiune de cenzură. A rezistat doar o jumătate de an, ţara intră în criză politică

Mai mult, parlamentarii discută în prezent dacă să se elimine acciza la gaze și electricitate.