Bulgaria a interzis un clip electoral în care se susţine că pedofilia face parte din valorile euroatlantice

Comisia Electorală Centrală de la Sofia a interzis posturilor de televiziune să difuzeze un clip electoral al partidului ultranaţionalist şi eurosceptic Ataka în care se susţinea că pedofilia, alături de căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi incestul, fac parte din valorile euroatlantice, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 mai 2014, 10:56
Bulgaria a interzis un clip electoral în care se susţine că pedofilia face parte din valorile euroatlantice

Potrivit clipului, lumea este împărţită astăzi în două: pe o parte stau valorile euroatlantice, înfăţişate în albastru, iar pe de altă cele creştine şi ortodoxe, înfăţişate în roşu. În clip apare şi o imagine de la Kremlin, considerat apărător al valorilor creştine şi ortodoxe, cu mesajul că acesta a fost obiectul unei agresiuni din partea NATO, care ar susţine pedofilia, căsătoriile gay şi incestul. Conform autorilor clipului, valorile ortodoxe includ tradiţiile populare şi familia tradiţională, susţinute de Ataka.

Comisia Electorală Centrală îşi motivează decizia prin prevederile Codului Electoral, în care se afirmă că materialele electorale nu pot încălca bunele moravuri. ‘Mesajele din clip conţin un limbaj urii. Obiectivul lor este să prezinte Uniunea Europeană ca fiind întunecată din punct de vedere al moralei şi să-i lipească nişte etichete negative’, a declarat pentru jurnalul Dnevnik Gheorghi Lozanov, preşedintele Consiliului pentru Mass-Media Electronică. În opinia lui Lozanov, este un mecanism clasic de limbaj al urii: ‘ceilalţi sunt transformaţi în duşmani, pentru a-i consolida pe ai noştri’.

Se prezintă drept valori diferite forme de orientare sexuală, chiar şi fapte penale cum ar fi pedofilia, ceea ce este o înşelătorie: În UE există un liberalism cultural care permite ca fiecare să-şi autodetermine liber orientarea sexuală şi apartenenţa politică, fără ca statul să se implice într-un fel sau altul‘, afirmă experul. După părerea sa, este un paradox că partidul Ataka foloseşte un mesaj negativ la adresa valorilor europene chiar în campania pentru alegerile europarlamentare.

De amintit că, în aprilie, liderul partidului ultranaţionalist bulgar Ataka, Volen Siderov, a dat startul campaniei electorale a formaţiunii sale pentru alegerile europene de la Moscova. În capitala rusă, naţionalistul bulgar a fost decorat cu Ordinul ‘Steaua Patriei’ de către cosmonautul Boris Volinov, de două ori erou al Uniunii Sovietice. ‘Ei vor fi vocea acelor bulgari care doresc ca Uniunea Europeană ori să se schimbe, ori să fie desfiinţată’, a spus cosmonautul despre oaspeţii bulgari. ‘Noi, cei de la Ataka, credem că UE este o marionetă a SUA şi trebuie să punem capăt acestei tendinţe’, a spus Siderov. El s-a angajat că, ‘odată după ce va deveni premier al Bulgariei, ţara va ieşi din NATO’.

Deşi este prezent în parlamentul actual, sondajele de opinie indică faptul că, probabil, partidul Ataka va avea cel mult un singur reprezentant în viitorul legislativ european. În majoritatea sondajelor, Ataka are o cotă de popularitate de sub 4%.