Bulgaria: Acord de guvernare între Conservatori şi coaliţia de partide naţionaliste favorabile Rusiei

Liderul conservatorilor bulgari Boiko Borisov a semnat joi un acord de guvernare inedit în vederea celui de-al treilea mandat în fruntea executivului de la Sofia, cu o coaliție de partide naționaliste cu retorică ostilă străinilor și minorităților naționale, dar favorabilă apropierii de Rusia.

13 apr. 2017, 14:53
Bulgaria: Acord de guvernare între Conservatori şi coaliţia de partide naţionaliste favorabile Rusiei

‘Fără un acord cu această coaliție, ar fi inevitabile noi alegeri’, a declarat Borisov în timpul intervenției sale în parlament, după trei săptămâni de negocieri care au urmat alegerilor legislative din 26 martie.

Partidul lui Borisov, GERB, care a câștigat scrutinul în dauna stângii, cu 95 de locuri, era nevoit să găsească un partener pentru a forma o majoritate în parlamentul care numără 240 de locuri.

Boiko Borisov nu avea prea multe variante de ales în afară de o alianță cu această coaliție de partide naționaliste regrupate sub eticheta ‘Patrioți Uniți’ și plasată pe poziția trei în alegeri, cu 27 de locuri.

Este prima dată când parlamentari naționaliști vor participa la guvernare în Bulgaria. Ei au susținut precedentul executiv condus de Boiko Borisov (2014-2016), însă fără a face parte din guvern.

Citeşte şi Alegeri Bulgaria: Partidul fostului premier Boiko Borisov a câştigat alegerile cu 32% din voturi

‘Patrioți Uniți’ este formată din trei partide, printre care ultraradicalul Ataka, înființat la mijlocul anilor 2000 și având o retorică agresivă ce revendică ‘Bulgaria pentru bulgari’, informează Agerpres.

Chiar dacă și-au mai moderat discursul în timpul campaniei electorale, naționaliștii își afișează totuși ostilitatea față de minoritatea turcă și romii din Bulgaria, față de imigranți și minoritățile sexuale. Susținători ai unei apropieri de Rusia, ei nu contestă totuși apartenența la NATO și UE a Bulgariei, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană. ‘Vom continua neabătut să mergem pe calea integrării euro-atlantice’, subliniază programul comun, în timp ce Boiko Borisov, personalitate marcantă a politicii bulgare și al cărui prim mandat datează din 2009, se declară un eurofil convins.

Liderul bulgar în vârstă de 57 de ani a subliniat joi că va prelua sloganul ‘Patrioților Uniți’ — ‘Bulgaria mai presus de orice’.