Bulgaria ameninţă UE cu repercusiuni, dacă nu este acceptată în Schengen: „Guvernul este pregătit să adopte contramăsuri”

Premierul bulgar Galab Donev a declarat luni că Olanda se opune cererii Bulgariei de a adera la zona Schengen de liberă circulaţie, înaintea reuniunii miniștrilor de interne ai Europei din această săptămână, în cursul căreia se va discuta aderarea României şi Croaţiei.

06 dec. 2022, 08:49
Bulgaria ameninţă UE cu repercusiuni, dacă nu este acceptată în Schengen: „Guvernul este pregătit să adopte contramăsuri”

Donev se referea la comentariile premierului olandez Mark Rutte, care și-a exprimat opoziția față de aderarea Bulgariei la Schengen săptămâna trecută, potrivit agenției de presă ANP, invocând îngrijorări legate de presupusa lipsă de reguli eficiente pentru combaterea corupției.

Premierul Donev a spus că Bulgaria a îndeplinit toate cerințele pentru a adera și opoziția față de intrarea sa ar putea crea o divizare în cadrul UE. El a numit îndoielile Olandei un „standard dublu”.

„În următoarele câteva zile, guvernul își va continua colaborarea activă cu partenerii săi pentru a asigura aderarea la spațiul Schengen”, a spus el. „În același timp, în funcție de rezultat, guvernul este pregătit să ia în considerare răspunsul său, inclusiv adoptarea de contramăsuri”.

Austria a anunţat că se opune extinderii spaţiului Schengen în Bulgaria și România, invocând protecția frontierelor externe ale UE, autorităţile de acolo afirmând că numărul sosirilor de migranți care trec prin aceste țări ar trebui să scadă pentru a fi de acord. Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că Bulgaria, România și Croația au fost investigate amănunțit și că rezultatul a fost că îndeplinesc toate cerințele de aderare la spaţiul Schengen.

Citeşte şi: Comisarul european pentru economie lansează un avertisment dur: ”Europa va intra în recesiune la iarnă”

Toate rapoartele „arată clar că Bulgaria, România și Croația îndeplinesc în totalitate toate cerințele pentru a fi membri cu drepturi depline ai Schengen. Și acesta este rezultatul la care mă aştept la Consiliul de joi”, a spus ea luni, la Bruxelles.

Cu toate acestea, președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un interviu acordat unui grup de ziare europene, care a fost publicat luni în cotidianul ceh Hospodarske Noviny, a declarat că atacurile Rusiei cu rachete și drone asupra infrastructurii ucrainene și riscurile unui nou val de refugiați de război ar putea avea, de asemenea, un impact asupra dezbaterii. „Eram mai optimist în urmă cu câteva luni în privința acordului unanim al statelor europene privind intrarea Croației, României și Bulgariei”, a spus el. „Acum, când chestiunea urmează să fie decisă, atmosfera este diferită”.

Citeşte şi: Autoritățile din Austria le-au pus gând rău șoferior vitezomani. Cei care depășesc limita de viteză vor rămâne fără mașini