Comisarul european pentru economie lansează un avertisment dur: ”Europa va intra în recesiune la iarnă”

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat luni Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor.

05 dec. 2022, 22:50
Comisarul european pentru economie lansează un avertisment dur: ”Europa va intra în recesiune la iarnă”
Paolo Gentiloni

Comisarul european pentru economie lansează un avertisment dur. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat luni Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor.

Citește și Jane Fraser, CEO Citigroup: Europa se îndreaptă spre recesiune mai mult decât SUA

Comisarul european pentru economie lansează un avertisment dur

„Vom avea o recesiune în această iarnă”, le-a spus Paolo Gentiloni jurnaliştilor la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles.

În aceste momente, Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani în contextul în care Rusia a redus livrările de gaze ca reacţie la sancţiunile impuse de Occident. Mai mult, explozia inflaţiei a intensificat o criză a costului vieţii, aducând economiile europene în pragul recesiunii.

Potrivit celor mai recente date publicate luna trecută de Eurostat, economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru.

Principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile mari la energie spun analiștii economici, care prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale anului următor.

În timestrul al treilea a anului 2022, Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creştere de 0,2% faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%.  În ritm anual, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

”Mai sunt necesare câteva luni de discuţii pentru reformarea regulilor bugetare ale UE”

În acest caz, Paolo Gentiloni a mai spus că mai sunt necesare câteva luni de discuţii pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, în ideea de a da o marjă de manevră mai mare statelor membre în ceea ce priveşte investiţiile.

Modernizarea Patului de stabilitate şi creştere este pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre UE, care se desfăşoară luni şi marţi la Bruxelles.

„Vom avea o primă discuţie dar ştim că avem puncte diferite de vedere şi vom avea nevoie de mai multe luni pentru a găsi un consens”, a declarat Paolo Gentiloni.

Citește și CEO-ul Deutsche Bank avertizează: „Inflaţia este cea mai mare otravă pentru economia mondială. Există riscul de recesiune în 2023, atât în Europa cât şi în SUA”