Bulgaria ar putea intra în Schengen în data de 1 octombrie 2023. Anunțul ministrului bulgar de externe

Bulgaria ar putea intra în Schengen în 2023. Ministrul de externe al Bulgariei, Nikolay Milkov, spune că data de 1 octombrie „s-ar putea eventual contura” pentru aderarea Bulgariei la spațiul Schengen.

13 ian. 2023, 14:23
Bulgaria ar putea intra în Schengen în data de 1 octombrie 2023. Anunțul ministrului bulgar de externe

Bulgaria ar putea intra în Schengen în data de 1 octombrie 2023. Nikolay Milkov spune că a avut o discuție cu ambasadorul Suediei, care l-a asigurat că președinția suedeză a UE va lucra pentru extinderea Schengen.

„El m-a asigurat că Suedia va continua să lucreze pentru extinderea Schengen, iar faptul că prioritatea nu este înregistrată oficial ca atare nu înseamnă că Suedia nu va sprijini dezvoltarea procesului de extindere a Schengen”, a spus ministrul bulgar de externe.

Ministrul bulgar a mai spus că se așteaptă clarificarea exactă a ceea ce Țările de Jos vrea să vadă în viitorul raport privind Bulgaria.

Citește și România îşi poate lua adio de la Schengen sub preşedinţia UE a Suediei, dacă nu obţine acordul Austriei: „Până nu există o şansă rezonabilă, nu are rost să o punem pe ordinea de zi”

„Sistemele electronice, activitatea serviciilor consulare, orice ar verifica acestea, trebuie să fie în conformitate, și să nu corespundă nu cu cerințele din prezent, ci cu cele de la data posibilei noastre aderări, care ar putea fi 1 octombrie 2023”, a declarat Milkov.

Bulgaria a ratat aderarea la spațiul Schengen în 2022. În data de 8 decembrie Austria și Olanda au votat împotriva aderării Bulgariei și României.

România şi Bulgaria nu au fost admise în spaţiul Schengen. Împotrivă au votat Austria şi Olanda fiindcă se tem de o intensificare a migraţiei către Occident.

Citește și România încearcă să pună pe agenda Consiliului JAI de la Stockholm aderarea la Schengen. Lucian Bode va participa la reuniunea informala din Suedia

Norica Nicolai: Bulgaria intră la toamnă. România va trebui să aștepte mult timp

„Dincolo de limbajul de lemn al declarațiilor diplomatice, care în România sunt interpretate ca dătătoare de speranțe – și mă refer la atitudinea Suediei – lucrurile stau exact așa: Suedia a condiționat aderarea României la spațiul Schengen de Austria. Cred că era o înțelegere anterioară deciziei din luna decembrie (de la Consiliul JAI, unde Austria și Olanda au votat împotriva României și Bulgariei, n.r.) iar următorul pas va fi o decuplare a Bulgariei de România și o încercare de a da facilități Schengen Bulgariei în octombrie, noiembrie sau decembrie.

E foarte posibil (ca Bulgaria să intre în Schengen înaintea României). Chiar dacă va intra parțial, cu anumite componente, Bulgariei i se va face acest favor, în special prin înțelegerea cu Austria (…) Categoric, Bulgaria a negociat mult mai bine decât noi (…)

România va trebui să aștepte încă foarte mult timp pentru a adera la Spațiul Schengen și, dincolo de ce ni se vinde ca speranță la București, lucrurile sunt tranșate. Nu vom intra foarte curând în acest spațiu, dacă acesta va mai exista în viitor, pentru că migrația îi va determina pe foarte mulți din membrii Uniunii Europene să devieze de la criteriile Schengen și să introducă restricții și controale la frontiere (…)

Din păcate, leadershipul de la București nu prea contează, nu prea este luat în serios la nivelul Uniunii. S-a comportat întotdeauna, nu ca un jucător în interiorul UE, ci ca o persoană care așteaptă să i se facă un favor. Acest tip de diplomație este un eșec jalnic, lamentabil și în detrimentul nostru și îl vom deconta la nivelul populației”, a spus Nicolai la Antena 3 CNN.