România încearcă să pună pe agenda Consiliului JAI de la Stockholm aderarea la Schengen. Lucian Bode va participa la reuniunea informala din Suedia

Prima reuniune informală a miniştrilor de Interne şi de Justiţie din UE este programată în perioada 25 - 27 ianuarie, la Stockholm și este practic prima ocazie din acest an pentru România să ceară introducerea pe agenda JAI a aderării la Schengen.

06 ian. 2023, 20:08
România încearcă să pună pe agenda Consiliului JAI de la Stockholm aderarea la Schengen. Lucian Bode va participa la reuniunea informala din Suedia
România încearcă să pună pe agenda Consiliului JAI de la Stockholm aderarea la Schengen.

România încearcă să pună pe agenda Consiliului JAI de la Stockholm aderarea la Schengen. Deși reuniunea de la Stockholm este informală, aceasta reprezintă prima șansă din 2023 pentru țara noastră să ceară introducerea pe agenda Consiliului JAI a aderării la Spațiul Schengen. La această reuniune va participa și  ministrul de Interne Lucian Bode, au declarat surse oficiale pentru digi24.ro 

Citește și Miniştrii Justiţiei şi ai Internelor din UE participă la o reuniune informală în cadrul căreia se va dezbate şi tema Schengen

România încearcă să pună pe agenda Consiliului JAI de la Stockholm aderarea la Schengen.

Cu ocazia acestei reuniuni, România va încerca să aranjeze mai multe întâlniri bilaterale, au transmis aceleași surse care au precizat faptul că în aceste momente cea mai importantă întâlnire ar putea fi cea cu reprezentanții Suediei, țară care de la 1 ianuarie deține președinția Consiliului Uniunii Europene și care poate pune pe agenda Consiliului JAI subiectul aderării României la Schengen.

„În acest moment, agenda JAI are trei subiecte: 1. Ucraina; 2. Combaterea criminalității transfrontaliere; 3. Migrația și politica de returnare”, au precizat aceleași surse oficiale oficiale.

Prima reuniune oficială a Consiliului JAI  va avea loc în perioada 9-10 martie, la Bruxelles, însă europarlamentarii români susțin că aderarea țării noastre la spațiul Schengen trebuie solicitată la reuniunea informală din 25-27 ianuarie.

„Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria și pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie”, a scris pe Facebook europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

„Rămâne de văzut dacă, de această dată, dialogul, perseverența și capacitatea de negociere a actualului guvern vor fi mai reușite decât până acum. Deci, toți ochii spre Stockholm, acolo unde, în perioada 25-27 ianuarie, va avea loc un Consiliu JAI informal”, a scris și europarlamentarul Eugen Tomac.

La finele anului trecut, Klaus Iohannis a declarat că România va deveni parte a Schengen, dar a subliniat faptul că miza nu este data la care se va întâmpla acest lucru, ci intrarea în spaţiul de liberă circulaţie.

„Speranţa mea este ca în anul 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline. Pentru mine, nu cred că mă exprim greşit, nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea României în Schengen este miza. Da, Consiliul JAI din martie ar fi, cel puţin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune”, a spus Klaus Iohannis.

Citește și Lovitura dată Austriei de către România în scandalul Schengen. OMV Petrom obligată să dea explicații