Bulgaria, înconjurată de conflicte şi de criză. Ameninţări externe la securitatea naţională a ţării

Principalele surse de riscuri și amenințări externe la adresa securității naționale a Bulgariei le constituie conflictele în desfășurare în Orientul Mijlociu și în Ucraina, dar și situația de criză din Macedonia, indică analize ale Ministerului de Interne de la Sofia.

RomaniaTV.net
18 aug. 2015, 16:14
Bulgaria, înconjurată de conflicte şi de criză. Ameninţări externe la securitatea naţională a ţării

Conform unor experți din minister, citați marți de BTA, relațiile între comunitatea euro-atlantică și Rusia se transformă treptat dintr-o criză temporară într-o opoziție pe termen lung. Conflictul din Ucraina a devenit o amenințare atât pentru stabilitatea militară și politică, cât și pentru dezvoltarea economică și socială a statelor din regiunea Mării Negre, precum și pentru structura de ansamblu a arhitecturii de securitate europene.

Pe de altă parte, opoziția interetnică rămâne unul dintre principalii factori de risc în zona Balcanilor Occidentali. În Macedonia, conflictul interpartinic și acțiunile extremiștilor albanezi au rezultat într-o criză cu potențial destabilizator pentru toată zona Balcanilor.

O instabilitate regională suplimentară în plan economic creează actuala criză din Grecia, arată analiza Ministerului de Interne de la Sofia, potrivit căreia terorismul rămâne însă principala amenințare la adresa securității internaționale și naționale, informează Agerpres.

Citeşte şi Statele est-europene insistă pentru instalarea de BAZE PERMANENTE pe teritoriul lor

În Bulgaria, numărul în permanentă creștere al imigranților împovărează considerabil sistemele de asistență socială și de sănătate și creează dificultăți suplimentare în rezolvarea anumitor probleme economice. Integrarea socială și pe piața muncii a refugiaților va fi una din problemele dificil de soluționat în următorii ani, susțin experții bulgari.

În plus, imigrația masivă înrăutățește situația infracționalității în Bulgaria și activează rețelele de traficanți de persoane aflate în strânsă legătură cu grupările de crimă organizată. În același timp, alocarea de resurse umane considerabile pentru paza frontierelor reduce aparatul de securitate în interiorul țării și diminuează capacitatea acestuia de a combate infracționalitatea.

Conform datelor Ministerului de Interne, 4.477 de cetățeni străini au fost reținuți la granița bulgară în prima jumătate a acestui an, un număr dublu față de perioada similară din 2014. În 94% din cazuri, aceștia au fost reținuți la frontiera cu Turcia. Majoritatea au fost sirieni (53%) urmați de afgani (24%) și irakieni (17%).

Tot în primul semestru, 3.624 de imigranți au fost reținuți în timp ce încercau să părăsească teritoriul bulgar, de peste patru ori mai mulți decât în ianuarie-iunie 2014, 84% dintre rețineri fiind operate la granița cu Serbia. În același interval, 3.319 de imigranți ilegali au fost descoperiți în operațiuni de poliție desfășurate în interiorul țării, majoritatea în capitală și în regiunea Sofia.

Centrele speciale de găzduire și centrul de distribuire de la Elhovo, în sudul țării, lucrează la 12-22% din capacitatea maximă, mai spun autoritățile, precizând că Ministerul de Interne cooperează strâns cu Organizația Internațională pentru Migrații (OIM) pentru a-i încuraja și ajuta pe imigranți să opteze pentru revenirea voluntară în țările de origine.