Bulgaria intră în Schengen la începutul lui 2019, România mai aşteaptă. Anunţul făcut de liderul europarlamentarilor PPE

Bulgaria va face parte din Schengen cu frontierele aeriene la începutul anului viitor, a declarat liderul europarlamentarilor din PPE şi principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, la o întâlnire cu liderul Grupului Parlamentar al GERB şi vicepreşedinte al acestui partid, Ţvetan Ţvetanov, transmite publicația bulgară 24 Chasa, preluată de Rador.

28 nov. 2018, 07:00
Bulgaria intră în Schengen la începutul lui 2019, România mai aşteaptă. Anunţul făcut de liderul europarlamentarilor PPE

Manfred Weber şi Ţvetan Ţvetanov au dezbătut, la Bruxelles, aşteptata aderare a Bulgariei la Schengen cu frontierele aeriene, începând de anul viitor, situaţia politică în Europa şi aşteptatele provocări din campania pentru zona euro, în anul 2019. Manfred Weber şi-a exprimat susţinerea pentru aderarea Bulgariei la Schengen pe calea aerului, într-un interviu pentru ziarul 24 Chasa, la Helsinki, la câteva minute după ce a câştigat nominalizarea pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, la Congresul PPE din data de 8 noiembrie, în capitala Finlandei.

Prin Ţvetanov, luni, Manfred Weber a salutat cabinetul lui Boiko Borisov pentru cel mai pozitiv raport de monitorizare al Comisiei Europene.

În schimb, accesul României în spațiul Schengen este blocat din cauza corupției. A spus-o cu subiect și predicat în luna iunie premierul Olandei, Mark Rutte. „Pentru a adera la spațiul Schengen, România și Bulgaria trebuie să îndeplinească anumite condiții definite în MCV, iar corupția e una dintre cele mai importante„, a spus el pe 11 iunie în Parlamentul European.

Salut faptul că România și Bulgaria au această aspirație de a adera întru totul la acquis-ul Schengen și într-adevăr au făcut eforturi mari… Dar o înțelegere e o înțelegere și nu putem accepta țări în Schengen dacă nu îndeplinesc toate criteriile de aderare„, a mai spus Rutte.

Reamintim că Olanda se opune aderării României la Schengen încă din 2011.

Anul acesta, România a avut cel mai critic raport MCV de la aderarea la Uniunea Europeană, cauzele fiind ofensiva împotriva independenței justiției și a luptei anticorupție declanșată de coaliția PSD-ALDE-UDMR.