Bulgaria îşi redeschide graniţele pentru români. România nu a luat încă o decizie în acest sens

Prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov, a anunţat că, de la 1 iunie, va ridica măsura carantinei pentru cetăţenii care vin din Grecia şi Serbia. Astfel, persoanele care vor vizita Bulgaria începând cu 1 iunie vor trebui să aibă asupra lor declaraţii pe proprie răspundere în care să consemneze că nu au fost carantinate, nu au simptome de coronavirus, cunosc situaţia în ţara în care călătoresc și își asumă riscul călătoriei.

RomaniaTV.net
19 mai 2020, 15:20
Bulgaria îşi redeschide graniţele pentru români. România nu a luat încă o decizie în acest sens

În cursul zilei de marţi, Boyko Borissov a avut o videoconferință cu omologii săi din România, Grecia și cu preşedintele Serbia. În cadrul acesteia, Bulgaria, Serbia şi Grecia au decis că îşi vor redeschide reciproc graniţele începând cu 1 iunie 2020. Mai exact, Serbia va ridica interdicţia pentru cetăţenii bulgari şi greci, iar toate cele trei ţări vor renunţa la măsura carantinei de 14 zile obligatorie dacă vii din celelalte ţări. România a decis să nu se alăture, pentru moment, acestei iniţiative.

De la 1 iunie, ridicăm carantina pentru cei care călătoresc în scop de afaceri, personal sau alte scopuri. Aceeași decizie a luat-o și Serbia. România încă nu s-a decis, încă se discută acolo„, a declarat premierul bulgar, potrivit Novinite.

Pe data de 1 iunie, va avea loc o a doua întrevedere între cei patru premieri, de data aceasta urmând să se întâlnească faţă în faţă.

Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, a participat, la 19 mai 2020, la o reuniune informală, în format cvadrilateral Bulgaria-Grecia-România-Serbia, alături de Prim-miniștrii bulgar și grec și, respectiv, de Președintele Serbiei. Reuniunea, organizată în sistem video-conferință, la inițiativa părții bulgare, s-a constituit într-un exercițiu de consultare în perspectiva unor posibile viitoare măsuri de relaxare, de o manieră coordonată, a restricțiilor de circulație, în scop de afaceri, umanitar, familial, respectiv turistic, între cele patru state. S-a convenit, astfel, menținerea unui contact strâns între cei patru lideri, fiind evocată, de asemenea, de către partea bulgară, intenția de organizare a unei reuniuni formale, la nivel cvadrilateral, în viitorul apropiat”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Hotelurile de pe litoralul românesc îşi aşteaptă turiştii începând cu 1 iunie

Întrucât reprezentanții HoReCa au anunțat, recent, în urma discuţiilor purtate cu premierul, că de la 1 iunie se deschid terasele restaurantelor, mulți hotelieri de la mare pregătesc deschiderea unităților de cazare începând cu această dată. Potrivit datelor raportate de Organizația Patronală Mamaia-Constanța (OPMCTA), peste 100 de hoteluri de pe litoral s-au deschis deja sau se vor deschide în jurul datei de 1 iunie.

Citeşte şi Bulgaria impune vânzarea produselor locale în supermarketuri. În România nu mai e obligatoriu

Practic, deschiderea oficială a litoralului pentru turiști va fi la 1 iunie, deși sunt și acum hoteluri și pensiuni deschise la mare care chiar au primit turiști în acest weekend. Aceștia au venit pentru scopuri de recreere – pescuit, kiting și pentru activități sportive în aer liber. Cei mai mulți au ajuns pe plajele din Mamaia, Vama Veche și în Delta Dunării.

Anca Nedea, directorul executiv al OPMCTA, a declarat, potrivit Digi24, că majoritatea hotelurilor care se deschid au și terase acoperite, unde clienţii vor putea lua masa. Însă chiar şi hotelurile care nu au terase vor putea primi turişti, întrucât, la începutul lunii iunie majoritatea sejururilor includ doar micul dejun, care poate fi luat în cameră. Totodată, vor fi deschise și terasele restaurantelor independente de pe litoralul Mării Negre.

Din cauza crizei provcate de coronavirus, specialişti din cadrul Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România estimează că sectorul HoReCa va pierde 2,4 miliarde de euro din totalul cifrei de afaceri, iar din 400.000 de angajaţi, 320.000 vor fi concediaţi.


loading...