Bulgaria, pe urmele Ungariei, reia negocierile cu Rusia pentru a primi gaze la un preţ bun

După Ungaria, un alt vecin al României iese din frontul UE şi anunţă negocieri directe cu Rusia pentru a obţine gaze ieftine.

22 aug. 2022, 23:19
Bulgaria, pe urmele Ungariei, reia negocierile cu Rusia pentru a primi gaze la un preţ bun

Guvernul interimar din Bulgaria a semnalat, luni, intenţia de a relua negocierile cu grupul energetic rus Gazprom, în contextul riscurilor rămânerii fără gaz în cursul iernii, informează cotidianul Le Monde.

După demiterea în iunie, prin moţiune de cenzură, a Guvernului premierului proeuropean Kiril Petkov, Cabinetul interimar, condus de Galab Donev, a pledat pentru „mai multă moderaţie” în relaţia cu Rusia.

O nouă rundă a scumpirilor la gaze, în Europa. Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, fără soluții

„Sunt inevitabile negocierile cu firma Gazprom Export pentru reluarea livrărilor de gaze în baza actualului contract”, a declarat luni ministrul bulgar al Energiei, Rosen Hristov, argumentând că este singura soluţie pentru a obţine tarife acceptabile.

„Negocierile cu Gazprom vor fi dificile”, a atras atenţia Rosen Hristov. Rusia a oprit livrările de gaze către Bulgaria în luna aprilie, în contextul refuzului Guvernului de la Sofia de a plăti importurile în ruble.

Preţul mediu de export al gazelor va fi mai mult decât dublu în anul 2022. Care sunt previziunile Ministerului Economiei din Rusia

Drept răspuns la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană în urma ofensivei ruse lansate în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a cerut cumpărătorilor de gaze ruseşti din ţări ”neprietenoase” să plătească în ruble din conturile din Rusia sau să fie privaţi de aprovizionare.

Robinetele le-au fost închise clienţilor care nu s-au conformat, după cum este cazul Bulgariei, Poloniei, Danemarcei, Finlandei, Ţărilor de Jos şi Letoniei. De asemenea, fluxurile către Europa au scăzut cu aproximativ 70% în iulie pe parcursul unui an.

Petkov a accelerat înfiinţarea unui nou gazoduct care să fie conectat de Grecia, pentru a primi gaze din Azerbaidjan începând cu luna octombrie.

De asemenea, el a negociat livrări de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, însă aceste eforturi nu sunt suficiente, potrivit noului guvern.

Livrările sunt garantate doar pentru luna septembrie şi parţial pentru luna octombrie, a declarat, luni, Hristov, justificând decizia de reînnoire a contactului cu Gazprom.