O nouă rundă a scumpirilor la gaze, în Europa. Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, fără soluții

Prețurile la gaze au explodat în 2022, iar creșterea pare că nu se mai oprește, în Europa. Între timp, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat cetățenii că trebuie să se îmbrace cu haine mai groase în propriile case, la iarnă. 

19 aug. 2022, 17:52
O nouă rundă a scumpirilor la gaze, în Europa. Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, fără soluții

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa se îndreaptă în 2022  spre cea mai lungă serie de creşteri săptămânale. Presiunile asupra gospodăriilor şi companiilor au crescut puternic, au remarcat cei de la Bloomberg.

Vineri, cotațiile au crescut din nou, după ce joi au închis la un nivel ridicat record. În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult. Motivul, vremea foarte călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Astfel, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.

În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh), iar vineri înregistrau un avans de 0,8%, la 242,99 euro/MWh.. Este a cincea săptămână consecutivă de creştere a preţului gazelor, cea mai îndelungată perioadă de la mijlocul lunii decembrie, scrie Agerpres.

„Vremea anormal de caldă şi secetoasă va multiplica probabil pe termen scurt criza energiei din Europa, reducerea surselor de aprovizionare majorând cererea pentru gaze şi sporind presiunea asupra preţurilor”, au transmis analiştii Bloomberg Intelligence.

 

Prețurile imense la gaze distrug afacerile din Europa și creează mari temeri cetățenilor din pătura medie și de jos a societății

 

În ultimul an, preţul ridicat a determinat închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere.

De asemenea, Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat marţi că nivelul scăzut al râurilor şi seceta ameninţă securitatea lanţurilor de aprovizionare.

„Seceta persistentă şi nivelul scăzut al râurilor ameninţă securitatea aprovizionării industriei. Companiile se pregătesc pentru ce este mai rău. Situaţia economică, deja tensionată, devine şi mai gravă”, se arată într-un comunicat al patronatului german.

Din cauza secetei severe, Spania şi Portugalia aua juns la un nivel record scăzut al producţiei de energie hidro. Din acest motiv, centralele pe gaze au crescut puternic, a mai precizat Bloomberg.

De curând, Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație ALRO Slatina, a criticat dur Comisia Europeană și Guvernul de la București, într-un interviu oferit pentru agenția de presă a statului român. Marian Năstase i-a pregătit pe români: facturile la energie vor exploda, din ce în ce mai multe fabrici se vor închide și mulți cetățeni vor fi nevoiți să stea în frig și beznă.