Bulgaria: PPE încurajează formarea unui guvern proeuropean de centru-dreapta

Partidul Popular European (PPE) a încurajat miercuri formarea unui guvern bulgar proeuropean de centru-dreapta condus de conservatorul Boiko Borisov, în timpul unei vizite la Sofia a preşedintelui PPE, francezul Joseph Daul, informează AFP, citată de Agerpres.

29 oct. 2014, 15:25
Bulgaria: PPE încurajează formarea unui guvern proeuropean de centru-dreapta

‘Centrul-dreapta are o responsabilitate foarte importantă de a forma un guvern’, a declarat Joseph Daul, la sfârşitul unei întrevederi cu ‘partidele democratice’ reprezentate în parlamentul bulgar după alegerile legislative din 5 octombrie.

El nu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai celor două formaţiuni ultranaţionaliste Ataka şi Frontul Patriotic.

Responsabilii socialişti şi liberali bulgari sunt ‘de acord cu necesitatea unui guvern de centru-dreapta condus de Boiko Borisov’ pe baza unui program de ‘respectare a valorilor europene’, a mai spus Daul.

Citeşte şi Bulgaria: Borisov avertizează că se conturează tot mai mult posibilitatea unor noi alegeri anticipate

Liderul conservatorilor bulgari Boiko Borissov a anunţat marţi că va forma un guvern minoritar cu Blocul Reformator (centru-dreapta).

Formaţiunea de dreapta GERB a câştigat alegerile din 5 octombrie, obţinând 84 de fotolii în noul parlament (din totalul de 240), în timp ce Blocul Reformator are 23 de deputaţi în noul legislativ.

Membrii Blocului Reformator (alianţă a mai multor partide mici de centru-dreapta) au cerut totuşi prezenţa reprezentanţilor Frontului Patriotic, pentru a asigura o majoritate mai stabilă.

Fostul premier în perioada 2009-2013, Boiko Borisov, s-a distanţat miercuri de Frontul Patriotic, afirmând că programul formaţiunii ‘nu corespunde orientării noastre euroatlantice’.