Bulgaria renunţă la certificatul verde COVID. Data de la care prezentarea acestuia nu mai e obligatorie

Prezentarea certificatului verde COVID nu va mai fi obligatorie în Bulgaria la intrarea în restaurante, centre comerciale şi alte locuri publice, pe măsură ce numărul infecţiilor cu COVID-19 scade. Anunţul a fost făcut dfe premierul bulgar Kiril Petkov.

22 feb. 2022, 08:27
Bulgaria renunţă la certificatul verde COVID. Data de la care prezentarea acestuia nu mai e obligatorie

Bulgaria renunţă la certificatul verde COVID din data de 20 martie. Documentul care atestă că o persoană s-a vaccinat, s-a recuperat recent după COVID-19 sau are un test negativ a fost impus pentru accesul în majoritatea spaţiilor interioare din Bulgaria în octombrie 2021.

Introducerea certificatului verde COVID-19 în Bulgaria a provocat o serie de proteste în rândul proprietarilor de baruri şi restaurante până la activişti anti-vaccin, cu toate că ţara are o rată de vaccinare de aproape 30%.

Un nou protest masiv este programat pentru miercuri, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Cu o populație de şapte milioane de locuitori, Bulgaria a înregistrat o scădere de două cifre a cazurilor de coronavirus săptămânale, în ultimele trei săptămâni.

Citeşte şi: Europa renunţă la mai multe restricţii COVID. Spania şi Italia elimină masca în aer liber, Cehia renunţă la certificatul verde pentru restaurante şi hoteluri

Luni, Bulgaria a raportat 1.235 de noi infecţii zilnice, comparativ cu peste 12.000 de cazuri noi înregistrate pe 26 ianuarie.

”Am reuşit să trecem prin valul Omicron fără închideri masive de şcoli sau afaceri… Prognozele noastre arată că în jurul datei de 20 martie va fi posibil să încetăm toate restricţiile din ţară legate de Certificatul Verde”, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov.

Cu toate acestea, Guvernul de la Sofia va continua să-i îndemne pe bulgari să se vaccineze. Şeful Executivului bulgar a subliniat că certificatul va fi în continuare necesar pentru cei care doresc să călătorească în alte ţări ale Uniunii Europene.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, vești bune privind pandemia: „Îmi doresc să avem sărbătorile de Paşte fără restricţii în România”

Bulgaria renunţă la certificatul verde COVID şi elimină treptat restricţiile

Bulgaria va începe să reducă restricţiile din 24 februarie, când proprietarii de spaţii publice precum mall-uri, cinematografe, săli de sport şi baruri vor avea voie să acorde acces clienţilor care nu au certificat verde.

Din 5 martie, toţi călătorii străini care au certificat verde vor avea voie să intre în Bulgaria – o mişcare despre care ţara Mării Negre speră că va da un impuls industriei sale turistice.

Începând cu 20 martie, dacă totul decurge conform planului, permisul de sănătate va fi folosit doar pentru a facilita călătoriile în străinătate, a spus inspectorul şef de sănătate al ţării, Angel Kunchev.