Bulgaria se pregăteşte de al doilea val de coronavirus. Premierul Boiko Borisov a convocat de urgenţă Grupul Operativ

Premierul bulgar Boiko Borisov a convocat o întâlnire de urgenţă a Grupului Național Operativ (GNO), în care s-a dezbătut situația privind răspândirea coronavirusului în Bulgaria și în întreaga lume și ultimele avertismente ale OMS legate de faptul că pandemia este în creștere.

01 iul. 2020, 06:51
Bulgaria se pregăteşte de al doilea val de coronavirus. Premierul Boiko Borisov a convocat de urgenţă Grupul Operativ

Din spusele lui Borisov a devenit clar că statul vrea să pregătească spitalele pentru cel de-al doilea val de COVID-19, după cum scrie Duma, citată de Rador. S-a discutat de asemenea modul de consolidare a capacității spitalelor cu paturi de terapie intensivă, pentru a fi pregătite în caz de nevoie. Premierul a ordonat ministrului sănătății să poarte discuții suplimentare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și cu Uniunea Medicilor Bulgari cu privire la plata testelor și tratamentul clinic pentru COVID-19, astfel încât spitalele să aibă finanțare suficientă. Trebuie să vă asigurați de haine, măști, ochelari. Totul trebuie să fie suficient și arhisuficient, a fost apelul lui Borisov la spitale.

Nu există niciun expert care să spună că acest flagel al modernității va trece, a rezumat premierul. El și-a reiterat nemulțumirea că UE continuă să nu aibă o politică unitară de combatere a pandemiei. În această situație, în opinia lui Borisov, este deosebit de important să se monitorizeze incidența în grupuri și să se continue controlul asupra măsurilor.

Citeşte şi HAOS în comunicarea datelor: PNL a publicat marţi bilanţul COVID, apoi l-a şters, după ce GCS a anunţat că nu este oficial

Președintele GNO, generalul Vențislav Mutafciiski, a fost de asemenea de acord că este importantă consolidarea capacității spitalelor.

Inspectorul principal din sănătatea publică, Angel Kunchev, a subliniat că valul virusului crește în Europa și în Balcani, subliniind că eforturile în Bulgaria sunt orientate către măsuri antiepidemice.

Directorul Centrului Național pentru Boli Infecțioase și Parazitare Todor Kantardzhiev a reamintit că capacitatea laboratoarelor a fost extinsă semnificativ comparativ cu începutul epidemiei. Potrivit acestuia, este necesar să se monitorizeze cu atenție primele cazuri de infecție în grupuri mari.

Citeşte şi Boris Johnson a răbufnit: „Nu mai putem fi prizonierii crizei Covid”

Reprezentanții GNO au fost categorici că răspândirea COVID-19 începe și de la organizarea de sărbători festive și religioase.

140 de cazuri noi de coronavirus au fost confirmate în Bulgaria, în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a 4.525 de teste PCR, indică datele furnizate de portalul naţional de informaţii. Cele mai multe cazuri au fost depistate în regiunea Smolian – 60 şi în capitala Sofia – 21. În Bulgaria au fost înregistrate alte patru decese provocate de COVID-19, dar şi 74 de noi vindecări. Numărul total al persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 4.831.