Bulgarii vor să reducă preţul energiei electrice începând cu 1 martie

Preţul energiei electrice în Bulgaria poate fi redus de la 1 martie, a declarat miercuri ministrul bulgar al economiei şi energiei, Delian Dobrev.

RomaniaTV.net
27 feb. 2013, 21:45
Bulgarii vor să reducă preţul energiei electrice începând cu 1 martie

Ministrul Delian Dobrev a spus că acest lucru va fi posibil prin reducerea ponderii energiei scumpe produse de unele centrale termice şi folosirea unei cantităţi mai mari de energie produse de centrala nucleară de la Kozlodui.

Dobrev a făcut această afirmaţie la scurt timp după ce Parlamentul bulgar a amendat prin unanimitate amendamente la legea energiei care permit ca preţul energiei electrice să fie modificat mai mult de o dată pe an. Ministrul demisionar nu a putut însă să precizeze ce reducere va fi aplicată, afirmând că aceasta ar putea fi diferită de cea de 8%, anunţată săptămâna trecută de premierul demisionar al ţării, Boiko Borisov.

Tot miercuri, procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a anunţat că Parchetul şi agenţia fiscală au început o amplă anchetă cu privire la activitatea celor trei societăţi de distribuţie a energiei electrice. Această măsură este întreprinsă după ce facturile prea mari la energia electrică pentru ianuarie au stat la baza celor mai ample demonstraţii de protest în Bulgaria din ultimii 16 ani, informează Agerpres

Una dintre primele revendicări ale protestatarilor a fost ca statul să renaţionalizeze societăţile de distribuţie a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN. Săptămâna trecută, cu o zi înainte să depună demisia guvernului, premierul Boiko Borisov a anunţat că societatea CEZ-Bulgaria îşi va pierde licenţa din cauza unor nereguli depistate la licitaţiile publice.