BUNA VESTIRE 2019, tradiţii şi obiceiuri la români. Ce trebuie să facem de Buna Vestire

BBUNA VESTIRE 2019, tradiţii şi obiceiuri la români. Ce trebuie să facem de Buna Vestire aflaţi din rândurile de mai jos pentru că luni, 25 martie, românii au o sărbătoare deosebit de importantă.

RomaniaTV.net
25 mart. 2019, 05:56

BUNA VESTIRE 2019, tradiţii şi obiceiuri la români. Ce trebuie să facem de Buna Vestire. Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an pe 25 martie, aceasta fiind cunoscută în mod popular și după denumirea de Blagoveștenii, Zamislirea Domnului sau Ziua Cucului, fiind încărcată de tradiții și superstiții.

Buna Vestire este prima zi din Postul Paștelui în care Biserica acordă dezlegare la Pește, a doua zi fiind ziua de Florii.

BUNA VESTIRE 2019, tradiţii şi obiceiuri la români. Ce trebuie să facem de Buna Vestire Buna Vestire simbolizează momentul în care Arhanghelul Gavril a anunţat-o pe Fecioara Maria că va da naştere Mântuitorului Iisus Hristos. Buna Vestire este sărbătorită deopotrivă de creștini și catolici, cu singura diferență că Biserica Ortodoxă consideră că vestea cea bună a sosit la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri, iar catolicii susțin că evenimentul s-a petrecut la Bazilica Bunei Vestiri.

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului sau Blagoveştenia. În această zi are loc primul său cântec, prin care anunţă vestirea primăverii. Există obiceiul ca în această zi să se numere de câte ori cucul îşi cântă numele, număr care ar descoperi câţi ani mai avem de trăit

BUNA VESTIRE 2019, tradiţii şi obiceiuri la români. Ce trebuie să facem de Buna Vestire În alte zone, se obişnuieşte ca fetele de măritat şi flăcăii să întrebe cucul când se vor căsători. Dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte să cânte cucul, înseamnă că va mai aştepta un an. Dacă nu se auzea, înseamnă că va urma o căsătorie în acel an.

BUNA VESTIRE 2019, tradiţii şi obiceiuri la români. Ce trebuie să facem de Buna Vestire. De Buna Vestire gospodarii iau un topor și amenință pomii din curte că dacă nu fac roade sunt tăiați, iar apoi îi stropesc cu țuică, pălincă sau altă băutura alcoolică provenită din fructele acestora, pentru a-i cinsti. De asemenea, pescarii nu trebuie să arunce mămăligă în apă astăzi pentru că peștii vor muri. În Maramureș se sărbătorește Noaptea Focurilor, ritual care implică adunarea tuturor gunoaielor și lucrurilor nefolositoare din curte și arderea acestora la ceas de seară, pentru a face loc altora noi.