BUNE MANIERE: Reguli de bază pentru salut

Salutul între oameni nu se face la întâmplare, ci după anumite reguli. Deși formele de salut sunt vechi de când lumea, salutul în sine are în mimică, în poziția corpului sau în ținută o multitudine de nuanțe care îi modifică sau îi completează sensul. Un simplu salut poate demonstra cuiva în ce măsură îl stimezi, dacă știi să-i adaugi un mic gest.

02 feb. 2015, 09:03
BUNE MANIERE: Reguli de bază pentru salut

Reguli de bază când salutăm:

— bărbatul salută primul o femeie, chiar dacă aceasta este mai tânără decât el

— tânărul sau tânăra îi salută pe cei mai în vârstă

— persoana nou-venită salută persoanele care deja sunt adunate într-un grup

— persoana inferioară în grad/funcție va saluta persoana superioară în grad/funcție (dacă inferiorul e femeie, primul va saluta tot bărbatul)

Este obligatoriu răspunsul la orice salut. A refuza să răspunzi înseamnă o jignire gravă pentru persoana care a adresat salutul, scrie Agerpres.

Cum salută domnii?

Domnul care întâlnește o persoană feminină cunoscută încetează să mai fumeze și nu ține mâinile în buzunare. Când saluți este frumos să înclini puțin capul. Dacă bărbatul are capul acoperit, va ridica pălăria/șapca în momentul în care salută.

Cum salută doamnele?

Doamnele vor răspunde la salutul care le este adresat printr-un surâs și dând ușor din cap, ceea ce va dovedi persoanei întâlnite că a fost recunoscută.

Citeşte şi Bune maniere: REGULI pe care copiii ar trebuie să le ştie

Când salutăm primii?

Cel care intră într-un local salută, cel care se află acolo răspunde la salut. Această regulă este valabilă în restaurante, compartimente de tren, săli de așteptare, lifturi, magazine.

Formula de salut

A spune ”Neața” în loc de ”Bună dimineața” este un act de impolitețe. Acest gen de salut este permis doar între persoane foarte apropiate sau în familie. De asemenea, vom evita formulele de timpul ”hello” sau ”ciao”, permise doar adolescenților.

Strângerea mâinii

Ne strângem mâinile mai ales când ne oprim să stăm puțin de vorbă. Este o formă de salut încărcată de un simbolism profund. De asemenea, gestul de strângere a mâinii însoțește momentele în care suntem prezentați cuiva sau ne este prezentat cineva.

Cine întinde mâna primul?

Doamna întinde prima mâna, persoana mai în vârstă sau persoana superioară în grad/funcție. Se întâmplă ca din grabă sau din necunoașterea acestei reguli, tânărul să fie primul care întinde mâna, ceea ce este o impolitețe.

Un bărbat se va ridica neapărat în picioare. Doamnele nu trebuie să se ridice decât pentru a da mâna unei persoane mai în vârstă sau uneia pe care vor s-o onoreze în mod special.

Cum se strânge mâna?

Se spune că modul în care strângi mâna cuiva îți dezvăluie firea. Trebuie evitate extremele — să avem o mână moale sau una care o zdrobește pe a celuilalt. Ne vom feri, de asemenea, să apucăm doar vârfurile degetelor.

Vom strânge mâinile pe rând, urmând ordinea firească a priorităților: doamnele între ele; doamnele și domnii; domnii între ei.

Citeşte şi Codul bunelor maniere actualizat. Cum ne comportăm în situaţii frecvente din viaţa modernă