Bunici de închiriat cu ora. Acest serviciu a devenit tot mai popular în Japonia. Multe dintre persoanele ocupate preferă să angajeze persoane mai în vârstă pentru a avea grijă atât de casă, cât și de copii.
OK Grandma a fost lansat în 2012 în Japonia, iar între timp a ajuns unul dintre cele mai populare servicii din această țară. Acesta este preferat atât de cupluri, cât și se persoane singure, care nu mai fac față treburilor casnice de zi cu zi.
În schimbul unei sume de 23 de dolari, pensionarii se ocupă de tot ce ține de casă și copii în locul părinților ocupați cu joburile. Compania care se ocupă de închirierea bunicilor are în portofoliu peste 100 de seniori cu experiențe de viață și pasiuni bogate.
Citește și Indemnizație de șomaj 2025. Cât primesc românii, în funcție de salariu și vechime
„Meritul vârstei este capacitatea de a rămâne imperturbabil în fața lucrurilor mărunte. Grija față de cei care au cea mai mare nevoie și, deși nu au forța fizică și agilitatea omologilor lor mai tineri, abilitățile lor de gospodină și de educare a copiilor, perfecționate de-a lungul anilor în care au fost gospodine, abilitățile lor de comunicare, perfecționate prin relațiile cu vecinii și rudele, bogata lor experiență de viață, după ce au îndurat bune și rele, și prezența lor prietenoasă și caldă sunt toate puncte forte de neînlocuit”, se arată pe pagina oficială OK Grandma, potrivit odditycentral.com, citat de newsweek.ro.
Pentru a închiria o bunică, clienții trebuie să plătească o taxă de bază de 3.300 de yeni (23 de dolari), plus orice taxă de transport, și sunt responsabili pentru cheltuielile necesare bunicii în timpul pe care îl petrec împreună.
Japonia nu este deloc străină de serviciile neobișnuite de închiriere de persoane.Astfel, de exemplu, mai există Ossan Rental, un serviciu care permitea oricui să închirieze un „tip de vârstă mijlocie”, precum și Debucari, un serviciu care închiria persoane corpolente cu ora.
Citește și Indemnizație pentru bunici. Vârstnicii care au grijă de nepoți pot primi bani de la stat