Bunuri puse sub sechestru în dosare penale, vândute de ANABI

Mai multe bunuri puse sub sechestru în diferite dosare penale sunt vândute de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Printre ele se numără şi bolidul fostului consilier al fostului primar Andrei Chiliman. Judecătorii au admis cererile ANABI de valorificare anticipată.

RomaniaTV.net
14 nov. 2020, 10:04
Bunuri puse sub sechestru în dosare penale, vândute de ANABI
Lamborghini Aventador indisponibilizat de DIICOT; Sursa: ANABI

”Admite cererea custodelui Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate de valorificare a autoturismului marca BMW model X6 4.0 D Xdrive, număr de înmatriculare (…), serie şasiu (…), indisponibilizat conform procesului verbal de aplicare a sechestrului din data de 22.06.2017 (…), aflat în custodia Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Dispune valorificarea autoturismului marca BMW model X6 4.0 D Xdrive, număr de înmatriculare (…), serie şasiu (…), suma de bani rezultată din valorificare urmând a fi depuse în contul prevăzut de art. (….).

Dispune transferul măsurii sechestrului asigurător asupra sumei de bani obţinute prin valorificarea bunului mai sus identificat”, au arătat judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Reamintim că pe 4 decembrie 2019, Robert Grigorescu a fost condamnat de Tribunalul București la 4 ani și 6 luni de detenție pentru luare de mită, iar acum dosarul este în apel la CAB. Grigorescu este judecat pentru comisioane pentru contracte.

”Inculpatul Grigorescu Robert, în calitate de consilier personal al primarului Sectorului 1 București, cu atribuții de coordonare a Direcției de Investiții, a pretins procentaje de 10 și 15% din valoarea unor contracte de lucrări și a primit, de la un om de afaceri (martor în cauză), suma totală de 1.397.497 lei”, arată DNA.

Bunuri puse sub sechestru

Tribunalul Dolj a dispus valorificarea anticipată a unui Audi Q7, iar la Curtea de Apel Alba, ANABI a cerut acordul judecătorilor pentru vânzarea unei aeronave Cessna.

Potrivit legii, ANABI cere acordul inculpaților pentru vânzarea anticipată a bunurilor puse sub sechestru în dosare penale, înainte de o sentință definitivă. Dacă aceștia nu acceptă, atunci ANABI merge la judecător. În ultima vreme, magistrații au început să înțeleagă rolul agenției și dispun valorificarea anticipată a bunurilor.

Potrivit directorului ANABI, Cornel Călinescu, procedura de valorificare anticipată este în interesul tuturor, inclusiv al inculpatului. Dacă bunul este vândut imediat după indisponibilizare, la un preț bun, banii sunt puși în contul unic al agenției și aduc o dobândă. La finalul procesului, dacă inculpatul este găsit vinovat și i se confiscă bunurile, banii merg la trezoreria statului. Dacă, dimpotrivă, inculpatul este achitat, el ia banii.

De exemplu, un Lamborghini Aventador a fost pus sub sechestru de DIICOT Galați în dosarul proxeneților Spaidăr. Dacă va fi vândut acum, ar putea valora peste 100.000 de euro. Dacă va sta degeaba într-un garaj și va fi valorificat peste câțiva ani, la finalul procesului, ar putea fi vândut doar cu câteva zeci de mii de euro. În cazul în care inculpații ar fi achitați, ar putea primi fie o mașină învechită și uzată prin neutilizare, fie o sumă de bani frumușică, dacă autoturismul este valorificat acum, potrivit g4media. 

Până acum, ANABI a vândut anticipat mai multe locomotive și vagoane puse sub sechestru în dosarul Regiotrans, fierul vechi din curtea suspectului de crimă Gheorghe Dincă, tablă, lemne, îmbrăcăminte, încălțăminte, lenjerie, uniforme școlare, eșarfe, colanți, vin pentru oțet sau monede virtuale precum Bitcoins sau Ethereum. Un Porsche Panamera din 2012 a fost vândut cu aproape 23.000 de euro.

Săptămâna viitoare, ANABI se pregătește să vândă 23 de capre puse sub sechestru într-un dosar al unui procuror de la un parchet din Constanța. Ciobanii au fost arestați, iar caprele au rămas în grija ANABI.

De la lansarea portalului online de licitații publice a ANABI, în iunie 2020, Agenția a obținut din valorificarea anticipată a bunurilor mobile sechestrate peste 2 milioane de lei. Potrivit ANABI, la data de 30 iunie 2020, în contul unic al agenției se afla suma de 139.750.518 Lei (aproape 29 de milioane de euro). La această suma se adaugă și cele 60 bunuri de lux cu valoare de peste 15.000 euro fiecare aflate în custodia Agenției, acestea însumând aproape 1.600.000 euro.