Bunurile lui Omar Hayssam, puse sub sechestru

Procurorii DIICOT au dispus punerea sub sechestru a mai multor bunuri ale lui Omar Hayssam pentru a fi siguri de recuperarea prejudiciului în cele trei dosare în care Hayssam a fost deja condamnat, informează România TV.

RomaniaTV.net
01 aug. 2013, 09:06
Bunurile lui Omar Hayssam, puse sub sechestru

DIICOT a anunţat, prin intermendiul unui comunicat de presă, care sunt bunurile lui Omar Hayssam asupra cărora procurorii au pus, de-a lungul anilor, sechestru asigurator. Procurorii vor să aibă certitudinea că vor putea fi recuperate prejudiciile materiale constatate în dosarele în care Hayssam a fost condamnat.

„În dosarul 276/D/P/2004 inculpatul Omar Hayssam a fost trimis în judecată – alături de patru inculpaţi – pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare în formă continuată,  înşelăciune în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, complicitate la folosirea de acte falsificate la autoritatea vamală, complicitate la infracţiunea de tentativă la  înşelăciune şi iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat. Prejudiciul total produs de membrii grupului infracţional organizat prin săvârşirea infracţiunii de delapidare este de 78.471.952.822 ROL. (7,8 milioane RON). Prejudiciul total produs de către membrii grupului prin săvârşirea infracţiunii de înşelăciune este de 4.171.261,86 USD, respectiv 2.295.698 RON. Prejudiciul total produs de către membrii grupului prin săvârşirea infracţiunii e spălare a banilor este de 173.713.539.702 ROL (17,3 mil. RON)”, se arată în comunicatul DIICOT.

Printre măsurile asiguratorii dispuse se numără blocarea conturilor deschise la bănci de către 47 de firme, sechestru pe un apartament din Bucureşti al sirianului, pe un milion de euro dintr-un cont, pe un autoturism Audi şi pe două terenuri. De asemenea, au fost puse sub sechestru utilaje de construcţii din firmele lui Omar Hayssam.

În acelaşi dosar, prin ordonanţa din 28 noiembrie 2005, „s-a dispus poprirea sumelor de 7.744.893.066 Rol datorată de SC City Center SRL către SC Kaiser Trading SRL şi asupra sumei de 6.273.855.287 Rol datorată de SC City Center SRL către SC Dorothea Trading SRL; (până în prezent nu a fost transferată nici o sumă în contul SC Kaiser Trading SRL şi SC Dorothea Trading SRL”, mai precizează DIICOT.

În februarie 2006, anchetatorii au instituit sechestrului asigurator şi asupra unor instalaţii industriale, printre care staţie de epurare, deferizare, hală deferizare, depozit, punct termic, fabrică de apă situate în Vatra Dornei, instalaţie de suflat preforme marca Sidel, generator abur, cazan 1.250 de kilograme, compresor, maşină de împachetat baxuri marca Kisters, cuptor pentru folie termocontractabilă, benzi transportoare pentru produse finite şi pentru baxuri, paletizor marca Krones, tablou electric general, toate situate în incinta fabricii de îmbuteliere a apei din Vatra Dornei.

O altă poprire a fost dispusă pentru sumele de 29.267.024.202 lei si 1.829.000.000 lei datorate de SC Bucovina Enterprises SRL şi respectiv SC Rio Bucovina Distribution SRL lui Omar Hayssam, ca urmare a creditărilor efectuate în societate, mai precizează DIICOT. „Prin procesul-verbal din data de 14.03.2006, s-a constatat că până la data aducerii la îndeplinire a măsurilor asiguratorii SC Rio Bucovina Distribution SRL a restituit asociatului o parte din suma reţinută în ordonanţă, astfel că s-a dispus măsura asiguratorie a popririi doar asupra sumei de 1.734.016.800 ROL, sumă ce nu a fost transferată de către societate până în prezent. Totodată, cu privire la suma datorată de SC Bucovina Enterprises SRL inc. Omar Hayssam, cu prilejul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii s-a constatat că societatea mai avea de plătit suma de 27.054.350.800 lei”, se mai arată în comunicat.

Tot în dosarul de înşelăciune şi delapidare, s-a pus sechestru pe bunuri situate în incinta fabricii de îmbuteliere a sucurilor din Timişoara, respectiv drumuri şi platformă beton, reţele canalizare, reţele apă, puţuri, instalaţie de sirop marca Dohler, instalaţie de suflat preforme marca Sidel, bloc Krones, instalaţie de deferizare şi demanganizare, carusel şi antemasă VKS-PET, maşină etichetat Canmatic, maşină de împachetat in folie prin contracţie 190/60, unitate preamestec şi tablou electric de comandă paletizor.

Alte bunuri puse sub sechestru asigurator sunt: autospecială-platformă autospecializată marca Roman, autospecială-platformă autospecializată marca Roman, apartament situat în Comăneşti, autotractor Volvo şi semiremorcă utilitară, semiremorcă utilitară.

Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în acest dosar, în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare.

Omar Hayssam a fost condamnat la 16 ani de închisoare în noiembrie 2012, iar decizia este definitivă. El este vinovat de evaziune economică al cărei prejudiciu se ridică la 1,6 milioane de euro.

Instanţa supremă l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare în dosarul în care este acuzat că a înşelat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat în leasing mai multe utilaje, pe care le-a trimis în Siria şi Egipt, la firmele controlate de el.