Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,21%, în linie cu bursele europene, însă cei mai mulţi investitori au absentat de la tranzacţionare, iar lichiditatea a fost salvată de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

RomaniaTV.net
17 feb. 2012, 15:44
Bursa a crescut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Raportat la nivelul de anul trecut, indicele general BET-C este cu 13,3% mai sus.

Majoritatea acţiunilor au deschis şedinţa de vineri la preţuri uşor peste ultimele cotaţii de joi, însă volumele de titluri transferate au fost reduse. Astfel, lichiditatea bursei, de 26,2 milioane lei (6 milioane euro), a fost de aproape trei ori sub rulajul şedinţei precedente, de 74,9 milioane lei (17,2 milioane euro).

„Atât piaţa locală, cât şi cele externe sunt la niveluri ridicate, iar volumele reduse de pe plan local indică o stare de aşteptare a jucătorilor. Zilele trecute, în codiţiile în care au apărut ştiri îngrijorătoare legate de Grecia, reacţia a fost agresivă şi scăderile au venit pe volume mari. Odată incluse în preţ aceste ştiri şi liniştirea apelor, a început o uşoară revenire, însă pe volume modeste”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu doar 0,2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,66% sub închiderea de joi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,14%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în creştere cu 0,51%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 14,1 milioane lei, şi au asigurat aproape 50% din lichiditatea bursei. Mai mult de jumătate a fost din lichiditate a fost acoperită de două deal-uri, de 7,4 milioane lei.

Cea mai recentă tranzacţie din piaţa principală a fost efectuată la 0,533 lei, preţ cu 0,57% peste nivelul de joi. Chiar în deschidere cotaţia acestor acţiuni a atins un nou nivel maxim pentru ultimele şapte luni, însă apoi creşterea a încetinit.

„În acest an, acţiunea FP a avut parte de o creştere accelerată până la 0,51 – 0,52 lei/acţiune, însă de aici s-a observat că a scăzut posibilitatea de a urca în acelaşi ritm. Nici chiar propunerea de dividend nu a putut produce un impact prea mare. Ceşterea a încetinit vineri, ceea ce poate arăta că evenimentele corporative curente (propunererea de dividend şi solicitarea celui mai mare acţionar ca FP să vândă din active -n.r.) să fie luate deja în considerare de investitori. Prin urmare eventualele creşteri vor fi determinate doar de cei care vor să deţină acţiunea pe un termen mai mare de timp şi nu neapărat în scop speculativ”, a mai spus brokerul.

Titlurile Concefa au căzut cu 15%, la 0,0153 lei, încă de la deschiderea şedinţei de vineri, după ce compania a anunţat joi că a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă. Operaţiunile cu aceste acţiuni au însumat doar 8.600 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile au cumulat doar 181.000 de lei, valoare cu 24% sub rulajul de joi, de 239.000 de lei. O lichiditate mai redusă decât cea de vineri a fost înregistrată la 23 ianuarie, când operaţiunile au însumat 177.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,7%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu până la 2,5%. Evoluţia pieţelor era determinată de date economice pozitive din SUA şi de speranţele că Grecia ar putea obţine săptămâna viitoare, după mai multe amânări, cel de-al doilea acord de finanţare externă.