Bursa de merit pentru elevii cu rezultate bune la învăţătură s-ar putea dubla din semestrul II

Ministerul Educației vrea să modifice cuantumurile minime ale burselor pentru elevi. Potrivit sursei citate, peste 532.000 de elevi au primit bursă de merit, aceasta acordându-se pentru cei care au peste media 8.50.

27 sept. 2021, 11:53
Bursa de merit pentru elevii cu rezultate bune la învăţătură s-ar putea dubla din semestrul II

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, care se acordă în anul şcolar 2021 – 2022.

proiect HG cuantum minim burse elevi 2021-2022

Citeşte şi: Elevii cer adoptarea de urgenţă a unei hotărâri care să fixeze cuantumurile minime ale burselor şcolare

„Deoarece bugetele locale se aprobă pe an calendaristic, iar bursele se acordă pe an școlar (care cuprinde doi ani calendaristici), pentru a asigura continuitatea acestei măsuri de sprijin social, se propune ca în semestrul I al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, să se mențină la valoarea de 100 lei.

De asemenea, având în vedere că această măsură are drept scop susținerea activității de învăţare de înaltă performanță, precum și scăderea abandonului școlar al elevilor și asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate a tuturor copiilor și tinerilor din România, se propune ca în semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, să aibă următoarele valori:

500 ron, pentru bursa de performanță,
200 ron, pentru bursa de merit,
150 ron, pentru bursa de studiu,
200 ron, pentru bursa de ajutor social
Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Astfel, se menține cuantumul minim de 100 lei în semestrul I, pentru care a fost stabilit buget în anul 2021, respectiv se diferențiează cuantumul minim în funcție de fiecare categorie de bursă în semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantum necesar autorităților publice locale pentru previzionarea cheltuielilor bugetare în anul următor”, se arată în proiectul Ministerului Educaţiei.

Citeşte şi: Clotilde Armand, desfiinţată de Sebastian Burduja: „N-a plătit bursele pentru copiii merituoși din sectorul 1 şi nici bursele sociale. E pur şi simplu inexplicabil”

În nota de fundamentare, reprezentanţii Ministerului Eduaţiei precizează că la finalul anului școlar 2020-2021, numărul total de beneficiari de burse școlare, acordate conform OMECTS nr. 5576/2011, a fost de :
– 2.884 beneficiari pentru bursa de performanță,
– 532.810 de beneficiari pentru bursa de merit,
– 31.857 de beneficiari pentru bursa de studiu,
-156.038 beneficiari pentru bursa de ajutor social.
„Față de estimările realizate de inspectoratele școlare la finalul anului 2020, bazate pe rezultatele anului școlar anterior, s-a observat o creștere a numărului de beneficiari ai burselor de merit cu 152.360 de beneficiari.
Totodată, centralizând datele referitoare la rezultatele școlare ale elevilor pe tranșe de medie, rezultă un număr de 346.698 elevi care au obținut media anuală mai mare sau egală cu 9.50”, mai transmite Ministerul Educaţiei.


loading...