Burse 2023. Formulă de calcul complicată, directorii trebuie să apeleze la profesorii de matematică pentru a nu greşi

Noul an şcolar vine cu noi reguli pentru acordarea burselor, mai ales în ceea ce priveşte primii 30% dintr-o clasă, la care se adaugă cei cu media de peste 9.50.

17 sept. 2023, 16:31
Burse 2023. Formulă de calcul complicată, directorii trebuie să apeleze la profesorii de matematică pentru a nu greşi

Burse 2023. Cum calculează școlile care sunt elevii care primesc bursă de merit – primii 30% dintr-o clasă – a  explicat Ministerului Educației, într-o nouă trimisă directorilor. Cert este că nu trebuie să ceară adeverință de venit părinților și nici acte legalizate la notar, ci doar declaraţii pe propria răspundere.

„Calcularea numărului de elevi corespunzător procentului de 30% (sic! pleonasm)  din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar se face, în situația în care se obține un număr fracționar, prin rotunjirea la numărul întreg imediat superior numărului fracționar obținut prin calcul, indiferent de valoarea fracției. Spre exemplu, dacă în urma calculului, numărul de elevi corespunzător procentului de 30% din numărul total de elevi dintr-o clasă este de 8,4 (elevi), acesta se rotunjește la 9 (elevi)”, se precizează în adresa semnată de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Florian Lixandru, scrie Edupedu.ro,

Burse pentru eleve gravide, dar şi burse de excelență de până la 3000 de lei. CUANTUM burse, document
„În cazul declarațiilor pe propria răspundere, precum şi a restului de documente doveditoare pe care elevii majori sau părinții/ tutorii legali instituiți/ reprezentanții legali ai elevilor minori le depun la Comisia de management al burselor, în vederea acordării diferitelor categorii de burse, acestea nu este necesar să fie certificate/autentificate notarial”, conform aceluiași document.

Potrivit adresei, „informațiile necesare în vederea stabilirii venitului mediu net lunar pe membru de familie, prevăzute la art. 11.-(1), se obţin prin accesarea platformei PatrimVen, în care se va înrola fiecare unitate de învăţământ preuniversitar”.

Burse 2023. In anul scolar 2023-2024, ministerul acorda sase tipuri de burse pentru elevi:

1. Bursa de excelenta olimpica I  – intre 750 si 3000 de lei
2. Bursa de excelenta olimpica II – 700 de lei
3. Bursa de merit – 450 de lei
4. Bursa sociala – 300 de lei
5. Bursa pentru mame minore – 700 de lei
6. Bursa tehnologica – 300 de lei

Burse 2023.  „Elevii din învăţământul special și de masă cu dizabilități/nevoi speciale beneficiază de prevederile art. 10 alin. (1) punctul e) din OME nr. 6238/08.09.2023, conform căruia „elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului, încadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății şi al ministrului muncii, familiei, protecției sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap şi a modalităților de aplicare a acestora, cu modificările si completările ulterioare, şi structurate tipologic conform aceluiaşi ordin, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie” beneficiază de bursă socială, În conformitate cu prevederile art. 108, alin. (3) lit. b), din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cuantumul acestei burse este în valoare de 300 lei”, este altă explicație din document.

Burse școlare 2023. Regulile noi la acordarea burselor. Cine le mai poate cumula
Potrivit Ministerului, Documentul prevede că bursele de merit se acordă pentru 30% din elevii din fiecare clasă, cu posibilitatea extinderii listei de beneficiari pentru a cuprinde toţi elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50.

”Bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a se vor acorda pe baza mediei notelor obţinute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învăţare. Bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învăţământul liceal sau profesional”, arată Ministerul Educaţiei.

Documentul mai prevede că ”bursele de merit se vor acorda şi pentru premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare, respectiv pentru participarea în loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaţionale”.

”Bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv elevilor cu unul dintre părinţi decedaţi, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie. Bursele sociale se acordă elevilor cu deficienţe/afectări funcţionale produse de boli, tulburări sau afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului. ursele sociale se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie”, mai arată metodologia.