Burse școlare 2023. Regulile noi la acordarea burselor. Cine le mai poate cumula

Metodologia-cadru pentru acordarea burselor școlare, aplicabilă din anul școlar 2023-2024, a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre criteriile și modul de acordare a burselor pentru elevi în acest an școlar.

13 sept. 2023, 09:35
Burse școlare 2023. Regulile noi la acordarea burselor. Cine le mai poate cumula

Ministerul Educației a stabilit metodologia-cadru pentru acordarea burselor școlare, aplicabilă din anul școlar 2023-2024. Potrivit documentului, în acest an școlar vor fi acordate cinci tipuri de burse școlare:

  • bursă de excelență olimpică I,
  • bursă de excelență olimpică II,
  • bursă de merit
  • bursă socială
  • bursa tehnologică.

Au dispărut bursele de studiu și ca denumire bursele de ajutor social și bursele de performanță.

Citește și: Cum arată cea mai modernă școală publică din România. Elevii au echipamente digitale de ultimă generație, cinematograf, amfiteatru în aer liber

Elevii din învățământul primar de stat nu mai iau din acest an decât burse sociale.

Bursele școlare se acordă doar pe perioada cursurilor școlare, nu și în vacanțe, cu câteva excepții. Pentru elevii din anii de final de ciclu, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, bursele se dau inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice, potrivit Edupedu.ro.

Citește și: Când pot elevii să folosească telefoanele mobile la școală. Ce prevede noua Lege a Educației

 

Ce burse școlare se pot cumula în anul școlar 2023 – 2024

Bursa socială

se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa tehnologică.

Bursa tehnologică, care se acordă doar elevilor de la școlile profesionale și cele duale, se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa socială.

Bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse.

Elevii cu cerințe educaționale speciale pot beneficia de bursă de excelență olimpică I sau II/de merit/tehnologică/ socială, indiferent dacă beneficiază și de una dintre măsurile de protecție specială.

Totodată, elevii pot beneficia și de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritățile administrației publice locale. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat, prevede metodologia.