Burse 2024, haos total. Avocatul Poporului a aflat după jumătate de an că elevii cu medii de 1 iau burse de merit şi atacă legea la CCR

Avocatul Poporului anunţă marţi că a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu articolul din legea privind acordarea buserlor elevilor care prevede că bursele de merit se acordă pentru mimim 30% din elevii din fiecare clasă”. Această exprimare nu respectă principiul previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice.

23 ian. 2024, 19:28
Burse 2024, haos total. Avocatul Poporului a aflat după jumătate de an că elevii cu medii de 1 iau burse de merit şi atacă legea la CCR

Legea atacată de Avocatul Poporului Renate Weber la CCR marţi, 23 ianuarie 2024, a fost în dezbatere publică în vara anului 2023 şi a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 6 iulie a anului trecut, fiind urmată de numeroase relatări în presă cu privire la faptul că au existat cazuri în care elevi chiar şi cu media 1 au încasat bursă de merit, conform noii legi.

Cu toate acestea, se pare că Avocatul Poporului abia acum a aflat despre aceste anomalii, astfel că a sesizat Curtea Constituţională la jumătate de an după publicarea legii în Monitorul Oficial şi după ce, în mod evident, aceasta a apucat să producă efecte. Mai mult, Ministerul Educaţiei a anunţat deja că intenţionează să modifice pasajele din lege care se referă la acordarea burselor de merit, astfel încât să pună capăt anomaliilor din sistem.

Avocatul Poporului anunţă, marţi, că a formulat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la art 108, alin 12, lit a din Legea 198/ 2023 a învăţământului preuniversitar.

Textul atacat prevede:

”(12) Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei, după cum urmează:

a.   bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin metodologia-cadru”.

Citeşte şi: Burse elevi 2024. Ce se întâmplă cu bursele de merit, numărul lor scade la jumătate doar dacă se schimbă legea educaţiei

”Dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice (…) context în care cnsderăm că legea criticată nu reglementează previzibil şi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă şi nu respectă criteriile de previzibilitate şi accesibilitatespecifice unui act normativ”, se arată în sesizare.

Potrivit Avocatului Poporului, legea ”deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de de bursă de merit”.

Avocatul poporului afirmă, de asemenea, că evaluarea elevilor, care se face prin note, înseamnă şi o selecţie.

”Selecţia presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării”, se mai arată în sesizare.

Avocatul Poporului mai reclamă faptul că selecţia elevilor trebuie să se facă după criterii clare ”şi nu după simpla apartenenţă la un procent de elevi”.

Potrivit sesizării, acordarea buseri pentru minim 30% dintre eledvii din fiecare clasă ”determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”.

Citeşte şi: Judecătorul Cristi Danileţ s-a pensionat. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul