Burse 2025. Plata burselor școlare pentru luna iunie 2025 se face în cele mai multe din județe vineri, 18 iulie, în condițiile în care ziua de 20 indicată de metodologia aprobată prin ordin de ministru este duminică. Elevii de clasele V-VII și IX-XI primesc 321 de lei bursă de merit și 214 de lei bursă de reziliență și tehnologică, potrivit unui calcul de la școli și inspectoratele școlare județene (ISJ) consultat de Edupedu.ro. Bursa socială are valoare fixă de 300 de lei pe lună.
Sumele diferă la plata din luna iulie pentru luna iunie atât în funcție de clasă (dacă este a VIII-a sau a XII-a / a XIII-a), cât și dacă elevii din ultimul an de gimnaziu / liceu au susținut Evaluarea Națională / Bacalaureatul.
În plus, aceștia au terminat cursurile la o dată distinctă de cea a elevilor din clasele V-VII și IX-XI (20 iunie 2025), iar bursele de merit, reziliență și tehnologice se calculează în funcție de zilele de vacanță și de cursuri. Pentru elevii de clasa a VIII-a sau a XII-a / a XIII-a, bursele de merit, de reziliență, tehnologice (la liceu) și sociale se acordă până la afișarea rezultatelor finale de la examenele de finalizare a studiilor 2025, conform OME 5518/2024 (art. 3), inclusiv pentru elevii care au lipsit din motive medicale de la examene.
Burse 2025. Este ultima plată a burselor școlare pe legea educației Deca-Iohannis în această formulă. Din septembrie 2025, elevii vor primi trei tipuri de burse:
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat reforma sistemului de burse școlare din anul școlar 2025-2026, pe fondul măsurilor de austeritate adoptate de Guvernul Bolojan care modifică printre altele și legile educației. Argumentele autorităților au fost că actualul sistem de burse este „nesustenabil” și că întreține o deviere de la sensul de „merit”.
Ce burse primesc elevii de clasele VIII și XII/XIII dacă au dat sau nu examene
Potrivit unui calcul Edupedu.ro și mai multor calcule consultate de Edupedu.ro de la inspectoratele școlare, elevii de clasa a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională primesc 450 de lei bursa de merit și 300 de lei bursele de reziliență și socială (are valoare fixă). Pentru zilele până pe 10 iulie inclusiv când au fost publicate rezultate finale EN VIII 2025, mai primesc circa 160 de lei bursă de merit și 104 lei bursa de reziliență. Plata pentru acestea ar urma să se facă în august la cele mai multe inspectorate școlare.
Elevii de clasa a VIII-a care nu au susținut EN VIII 2025 ar primi bursă de reziliență de 143 de lei pentru zilele de cursuri din iunie și 214 lei bursă de merit, conform acelorași calcule.
Absolvenții de clasa a XII-a / a XIII-a care au susținut Bacalaureatul primesc 450 de lei bursa de merit și 300 de lei bursele de reziliență și socială (are valoare fixă). Rezultatele finale BAC 2025 au fost publicate în ultima zi din iunie, ceea ce înseamnă că nu mai sunt zile în luna iulie pentru plata vreunei burse.
Absolvenții de liceu fără Bacalaureat ar urma să primească o bursă de merit de 106 lei și o bursă de reziliență de 71 de lei, mai arată graficele de la inspectoratele școlare.
Premierul Ilie Bolojan: „Un bibliotecar la o comună mică nu se justifică cu normă întreagă”
În luna iunie 2025, pentru luna mai, elevii au primit 450 de lei bursa de merit pentru luna mai și 300 de lei bursele tehnologică și de reziliență, adică sumele prevăzute de legea educației, fiind fără zile de vacanță, ca pentru luna martie.
În luna mai, elevii au primit 327 de lei bursa de merit pentru luna aprilie și 218 lei bursa de reziliență și tehnologică – detalii aici.
În aprilie, bursele școlare au fost plătite parțial către elevi. Majoritatea județelor n-au primit sumele integrale pentru plata burselor aferente lunii martie, după cum a scris Edupedu.ro. A fost prima lună din acest an școlar în care bursele au avut să fie plătite la cuantumul prevăzut de legea educației, nefiind zile de vacanță care să scadă din sume. Următoarea lună fără zile de vacanță este mai, cu virarea burselor pe 20 iunie.
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a recunoscut ulterior plata parțială a banilor și a transmis că restanțele vor ajunge la elevi după zilele libere de Paști.
În luna martie, elevii au primit 338 de lei bursa de merit pentru luna februarie și 225 de lei bursa de reziliență și tehnologică.
În luna februarie, elevii au primit 352 de lei bursa de merit pentru luna ianuarie și 235 de lei bursele de reziliență și tehnologică.
În luna ianuarie, elevii au primit 307 lei bursa de merit și 205 lei bursele de reziliență și tehnologice. În alte județe, într-o interpretare diferită a zilelor de sărbători legale din vacanța de iarnă, elevii au putut primi 338 de lei bursa de merit și 225 de lei bursa de reziliență/ tehnologică.
În decembrie, elevii au primit pe data de 20 bursele pentru luna noiembrie 2024: 429 de lei bursa de merit pentru luna noiembrie și 286 de lei bursa de reziliență și tehnologică.
În noiembrie 2024, la prima virare a burselor din anul școlar 2024-2025, aferentă primelor două luni de cursuri, elevii au primit 343 (pe septembrie) și 372 (pe luna octombrie) de lei bursa de merit și 229, respectiv 248 de lei bursele de reziliență și tehnologice.
Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este:
bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I (sursa)
bursa de merit – 450 lei/lună;
bursa de reziliență – 300 lei/lună;
bursa socială – 300 lei/lună;
bursa tehnologică – 300 lei/lună;
pentru mamele minore – 700 lei/lună
Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:
a) sumele alocate de autoritățile administrației publice locale;
b) alte venituri obținute potrivit legii.
Bursele de merit, de reziliență și tehnologice sunt calculate în funcție de numărul de zile de vacanță și de numărul de zile de cursuri dintr-o lună, pe baza unei formule menționate în metodologia de acordarea burselor în anul școlar 2024 2025, aprobată prin OME 5.518. Pentru a le primi, este necesară și îndeplinirea condiției de a nu avea mai mult de 10 absențe nemotivate pe lună la școală.
„Art. 18. — (2) Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul al burselor de merit, de reziliență și tehnologice este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:
CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
NZL = număr de zile lucrătoare din luna respectivă;
NZV = număr de zile de vacanță din luna respectivă.
(3) În calculul prevăzut la alin. (2) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”.
Calendarul anului școlar 2024-2025 arată că, în afară de lunile martie și mai 2025, în fiecare lună de cursuri există cel puțin o zi de vacanță, ceea ce înseamnă că nu vor fi acordate cuantumurile minime ale acestor burse, prevăzute de legea educației, ci în cele mai multe cazuri – dacă primăriile nu suplimentează sumele – mai puțini bani.