Burse elevi 2024, s-au schimbat iar regulile. Cât mai este bursa de merit şi când intră banii pe card

Începând cu anul școlar 2024-2025, Ministerul Educației schimbă regulile privind acordarea burselor. Mai exact, elevii cu rezultate bune la învățătură vor primi burse de merit doar dacă vor avea mediile mai mari de 9,50 sau dacă obțin rezultate la olimpiade și concursuri școlare.

08 mai 2024, 08:06
Burse elevi 2024, s-au schimbat iar regulile. Cât mai este bursa de merit şi când intră banii pe card

Burse elevi 2024. Ministerul Educației propune un nou tip de bursă, de reziliență, în valoare de 300 de lei, pentru elevii cu medii de peste 7, conform noilor criterii de acordare a burselor pentru elevi pentru anul școlar 2024-2025 din proiectul de OUG.

Între timp, bursa de merit se acordă, în 2024, celor mai buni 30% elevi din fiecare clasă, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Bursele de merit se acordă în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Pentru elevii de clasa a V-a, bursele de merit se acordă în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecime, fără a fi rotunjite, a notelor pe care aceștia le-au obținut în primele două intervale de învățare în anul școlar în curs.

Pentru elevii de clasa a IX-a, bursele de merit se acordă pe baza mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional. Bursele de merit se mai acordă și elevilor care au fost premiați la etapele județene ale olimpiadele școlare și elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale. De asemenea, cei care au obținut medalii de aur la campionate naționale organizate e federațiile sportive naționale în sporturi olimpice sunt recompensați cu bursă.

„Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează: 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate, ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”, arată un răspuns al Ministerului Educației.

Se taie bursele „de merit” ale corigenţilor şi repetenţilor. 8500 de elevi cu medii sub 5 nu mai primesc bani din septembrie 2024

Pentru a beneficia de bursa de merit în 2024, elevii trebuie să depună la secretatul școlii copiile certificate ale diplomelor obținute la competiții, în primele 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor din anul școlar.

Totodată, pentru bunele de excelență olimpică I se iau în calcul distincțiile, premiul I, II, III și mențiuni obținute la olimpiade internaționale. Asta include și Olimpiada națională a Sportului Școlar.

Bursele de merit se plătesc lunar pe perioada cursurilor școlare, pe data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.

Un elev poate beneficia de o singură bursă de merit pe an, indiferent e rezultatele obținute în anul școlar anterior.

În anul școlar 2023-2024, valoarea bursei de merit pentru elevi este de 450 de lei, dar lunar se scad zilele când nu s-au făcut cursuri, astfel că diferă cuantumul.

Burse elevi 2024: 

· Bursa de excelență olimpică I – intre 750 si 3000 de lei

· Bursa de excelență olimpică II – 700 de lei

· Bursa de merit – 450 de lei

· Bursa socială – 300 de lei

· Bursa pentru mame minore – 700 de lei

· Bursa tehnologica – 300 de lei

Începând cu anul școlar 2024-2025, Ministerul Educației schimbă regulile privind acordarea burselor. Mai exact, elevii cu rezultate bune la învățătură vor primi burse de merit doar dacă vor avea mediile mai mari de 9,50 sau dacă obțin rezultate la olimpiade și concursuri școlare.

Bursa socială este în cuantum de 300 de lei pe lună și reprezintă o formă de sprijin pentru elevii care vin din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile ori cu situații medicale speciale, pentru a putea merge la școală și pentru a împiedica abandonul școlar.

Prin excepție, se acordă burse sociale și elevilor minori, respectiv elevilor în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele de tip „A doua șansă”.

Elevii care au bursă socială își pot păstra confidențialitatea privind identitate, a datelor cu caracter personal și a informațiilor referitoare la situația în care se află.

Dreptul la bursă socială al elevilor din familii cu venituri minime se acordă în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului.

Acordarea bursei se face după comunicarea de către agențiile pentru plăți și inspecție școlară socială județeană, respectiv a Muncipiului București, a listei elevilor care frecventează învățământul la zi și care provin din familii beneficiare de ajutor de incluziune.

Bursele sociale se acordă în baza unor condiții privind venitul mediu net pe membru de familie. Bursele sociale se pot cumula cu alte tipuri de burse.

Burse elevi 2024. Bursa tehnologică

Aceste burse se adresează elevilor care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în specializările și condițiile stabilite de lege. Acest tip de bursă pot fi cumulate cu orice alt tip de bursă.

Acest tip de bursă este o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic în condițiile metodologiei-cadru.

Bursa tehnologică înlocuiește bursa profesională care se acorda până anul trecut. Mai exact, statul prea să susțină participarea și reușită școlară a elevilor din învățământul profesional. Cuantumul acestei burse este de 300 de lei și se acordă lunar pe perioada cursurilor.

Totuși, dacă elevii cumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate, nu mai primesc această bursă.

Tipul acesta de bursă nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul lcoalr următor, dacă elevul a comis abateri disciplinare grave și are media generală la purtare sub nota 7 în anul precedent.

În plus, nici elevii repetenți nu beneficiază de această bursă în anul pe care îl repetă.

Bursa socială, bursa tehnologică și bursa pentru mame minora pot fi cumulate între ele și/sau cu bursa de excelență olimpică I sau II ori cu bursa de merit.

Burse elevi 2024 Bursa pentru mame minore

Mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ beneficiază de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei pe perioada desfășurării activităților didactice, cu condiția să frecventeze orele de curs.

Aceasta este o formă de sprijin pentru mamele minore pentru a susține participarea lor la educație și a preveni abandonul și nereușita școlară.

Pentru a primi această bursă, părinții sau reprezentanții legali trebuie să depună la unitatea de învățământ cererea părintelui/reprezentantului legal și certificatul de naştere pentru copilul/copiii aflat/aflaţi în întreţinerea mamei minore.

Bursa pentru mamele minore este disponibilă pe tot parcursul anului școlar, inclusiv în timpul examenelor importante, cum ar fi evaluarea națională sau bacalaureatul, și în timpul pregătirii practice.

Cu toate acestea, dacă o mamă acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu va primi bursa pentru acea lună.

Decizia de a retrage bursa în astfel de cazuri este luată de directorul școlii, la sugestia Comisiei de management al burselor.

Bursele sunt plătite lunar de către școlile respective, până la data de 15 a lunii pentru luna anterioară. Dacă ziua de 15 cade într-o zi de odihnă săptămânală, într-o zi de sărbătoare legală sau într-o zi liberă, plățile vor fi făcute în ziua lucrătoare precedentă.

 

Burse elevi 2024-2025: La zece absențe, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență, socială sau tehnologică DOCUMENT

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, luni, că vor fi introduse modificări în privinţa burselor elevilor, din anul şcolar 2024 – 2025. Va apărea bursa de rezilienţă, care se va acorda elevilor cu media cel puţin 7 şi care fac parte din primii 30 la sută dintre elevii unei clase. Sunt şi alte schimbări importante. În acest an școlar, elevii primesc bursa de excelență și bursa de merit, indiferent de numărul de absențe, potrivit metodologiei. Elevii care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa socială pentru luna respectivă.
Cercetătorul Dacian Dolean atrăgea atenția asupra bursierilor care lipsesc de la școală, precizând că „prezența elevilor la școală este un criteriu esențial care ar trebui asociat cu acordarea bursei de merit“.

Vești proaste pentru români! Avertismentul economistului-șef al BNR: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai. Refolosiți lucruri, călătoriți cu trenul, nu cu avionul”

„Abandonul școlar în România este mult peste media statelor Uniunii Europene, iar unul dintre predictorii cheie ai abandonului școlar este absenteismul cronic al elevilor“, scria Dacian Dolean, în noiembrie 2023, potrivit edupedu.ro.

Burse elevi 2024-2025:  Bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fi obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior, conform proiectului de OUG.

În Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, doar pentru bursa de merit era necesara media 10 la purtare. Elevul care nu a obținut media 10 la purtare la finalul anului școlar pierde bursa de merit în anul școlar următor, conform Articolului 108 (18).

În metodologia de acordare a burselor școlare în anul 2023-2024, bursele de excelență olimpică și cele de merit au condiție de acordare media 10 la purtare și cele tehnologice sub nota 7 la purtare.

„Pot primi bursă de excelență olimpică doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior, în condițiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare. Metodologie

Pot primi bursă de merit doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior, în condițiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare.

Anunţ important pentru clienţii Revolut care călătoresc în străinătate 

Burse elevi 2024-2025:  Bursa tehnologică nu se acordă în primele 3 luni calendaristice din anul școlar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul școlar precedent“, conform metodologiei.

Burse elevi 2024-2025: proiectul de ordonanţă: 

Ministerul Educației propune un nou tip de bursă, de reziliență, în valoare de 300 de lei, pentru elevii cu medii de peste 7, conform noilor criterii de acordare a burselor pentru elevi pentru anul școlar 2024-2025 din proiectul de OUG.

Anul școlar viitor se vor acorda următoarele burse, potrivit proiectului de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică, luni, 25 martie.

Modificările se vor aplica începând cu anul şcolar viiror 2024 – 2025. Modul practic de acordare a burselor este detaliat în Metodologia de acordare a burselor pe care o vom lansa astăzi în consultare publică. În acest moment, elevii pot beneficia de bursă olimpică de excelenţă I şi II, bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică şi bursă pentru participarea şcolară a mamelor minore. Toate aceste categorii se menţin în Legea învăţământului preuniversitar şi practic odată cu noua lege am triplat numărul beneficiarilorde burse din şcolile din România”, a declarat Ligia Deca.

a) bursă de excelență olimpică (I și II);
b) bursa de merit; – 450 de lei/lună
c) bursa de reziliență; – 300 de lei/ lună
d) bursă socială; – 300 de lei/ lună
e) bursă tehnologică – 300 de lei/lună