Se taie bursele „de merit” ale corigenţilor şi repetenţilor. 8500 de elevi cu medii sub 5 nu mai primesc bani din septembrie 2024

Bursele de merit "Ligia Deca" pentru medii școlare de 1, 2, 3 și 4 nu vor mai fi acordate din septembrie 2024. Dispar cele peste 8.500 de burse de merit pentru medii sub 5, pentru care elevii încasează anul acesta 450 de lei pe lună dintr-o gafă a ministrului.

27 mart. 2024, 10:15
Se taie bursele „de merit” ale corigenţilor şi repetenţilor. 8500 de elevi cu medii sub 5 nu mai primesc bani din septembrie 2024

Bursele „de merit” pentru elevi cu medii sub 5 se taie în sfârşit, după ce problema a ajuns să-l deranjeze şi pe premierul Marcel Ciolacu.

Din 15 noiembrie 2023, peste 8.500 de elevi cu medii școlare mici și foarte mici, adică cu note de 1, 2, 3 și 4, au luat lună de lună bursă de merit decisă direct de ministrul Ligia Deca.

Prin noul proiect de OUG discutat în cele 5 luni care au trecut de atunci, bursa de merit rămâne doar pentru meritul de a avea media între 10 și 9:50 și pentru olimpici. Elevii cu medii peste 7 pot primi noua bursă de reziliență, inventată pe scheletul bursei de studiu din trecut, dar fără criteriu de venit, însă doar dacă mai rămân locuri de bursieri în limita de 30% din fiecare clasă.

Pe 27 octombrie premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit: „Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a spus Marcel Ciolacu.

Burse şcolare 2024-2025: La zece absențe, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență, socială sau tehnologică DOCUMENT

Avocatul Poporului i-a cerut Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie: „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

Pe 25 martie proiectul de OUG care modifică Legea Educației elimină bursele de merit sub media 9,50, adică circa 160.000 de elevi care acum iau 450 de lei pe lună nu vor mai lua la anul aceste burse de merit, potrivit estimărilor făcute pe baza cifrelor comunicate de secretarul de stat Florian Lixandru la conferința de presă de la Ministerul Educației.

Ce spunea Ligia Deca în 2023, când justifica procentrul de 30% indiferent de medie, pentru bursa de merit
„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit. Asta înseamnă că în fiecare an își vor depăși întâi propriile limite și apoi, evident, vor intra într-un soi de competiție unii cu ceilalți, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România.

Vacanţă pentru elevi de Paştele catolic. Zile libere în perioada 29 martie – 2 aprilie

Am păstrat și bursele de merit pentru cei care au peste 9.50, în ideea în care anul trecut elevii au învățat în ideea că vor primi bursă peste 9.50 și ni s-a părut absolut normal să luăm în considerare acest feedback și, dacă sunt încă elevi cu peste 9.50 într-un procent mai mare de 30% într-o clasă, să primească toți bursă de merit”.