Burse elevi 2025. Ce sume primesc elevii premianţi pentru ianuarie, după ce se scad zilele libere

Burse școlare februarie 2025. Elevii primesc 352 de lei bursa de merit pentru luna ianuarie și 235 de lei bursele de reziliență și tehnologică – calcul inspectorate școlare.
Filip Stan
19 feb. 2025, 23:38
Burse elevi 2025. Ce sume primesc elevii premianţi pentru ianuarie, după ce se scad zilele libere

Burse elevi 2025. Calendarul anului școlar 2024-2025 arată că, în afară de lunile martie și mai 2025, în fiecare lună de cursuri există cel puțin o zi de vacanță, ceea ce înseamnă că nu vor fi acordate cuantumurile minime ale acestor burse, prevăzute de legea educației, ci în cele mai multe cazuri – dacă primăriile nu suplimentează sumele – mai puțini bani.

Ei sunt copiii de aur ai României. Elevii români au obţinut o medalie de aur, una de argint, trei de bronz şi opt medalii de onoare la Romanian Master of Mathematics 2025, una dintre cele mai prestigioase competiţii de matematică

Elevii primesc peste 350 de lei bursa de merit pentru luna ianuarie și 235 de lei bursa de reziliență și tehnologică, potrivit mai multor calcule Edupedu.ro pe baza estimărilor făcute și primite de la școli și inspectoratele școlare.Asta după ce banii pentru plățile care ar urma să se facă cel târziu joi, 20 februarie, au ajuns la inspectoratele școlare. Acestea trebuie mai departe să vireze banii în conturile școlilor, în funcție de alocările cerute, anunţă edupedu.ro

Burse elevi 2025. Potrivit unui calcul consultat de Edupedu.ro de la mai multe inspectorate școlare, sunt 23 de zile lucrătoare în luna ianuarie după definiția din metodologie (care include și zilele libere legale drept lucrătoare) și 5 zile de vacanță școlară (1, 2, 3, 6 și 7 ianuarie). Asta înseamnă (450:23) x (23-5), adică 352 de lei bursa de merit și (300:23) x (23-5), adică 235 de lei bursele de reziliență și tehnologice.

Luna trecută, elevii au primit 307 lei bursa de merit și 205 lei bursele de reziliență și tehnologice. În alte județe, într-o interpretare diferită a zilelor de sărbători legale din vacanța de iarnă, elevii au putut primi 338 de lei bursa de merit și 225 de lei bursa de reziliență/ tehnologică.

În decembrie, elevii au primit pe data de 20 bursele pentru luna noiembrie 2024: 429 de lei bursa de merit pentru luna noiembrie și 286 de lei bursa de reziliență și tehnologică.

În noiembrie 2024, la prima virare a burselor din anul școlar 2024-2025, aferentă primelor două luni de cursuri, elevii au primit 343 (pe septembrie) și 372 (pe luna octombrie) de lei bursa de merit și 229, respectiv 248 de lei bursele de reziliență și tehnologice.

Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este:

  • bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I (sursa)
    bursa de merit – 450 lei/lună;
    bursa de reziliență – 300 lei/lună;
    bursa socială – 300 lei/lună;
    bursa tehnologică – 300 lei/lună;
    pentru mamele minore – 700 lei/lună

Burse elevi 2025. Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:
a) sumele alocate de autoritățile administrației publice locale;
b) alte venituri obținute potrivit legii.

Salariile din Educație vor fi majorate în urma deciziei ÎCCJ. Învățătorii vor beneficia de o majorare de 10% a plății cu ora

Bursele de merit, de reziliență și tehnologice sunt calculate în funcție de numărul de zile de vacanță și de numărul de zile de cursuri dintr-o lună, pe baza unei formule menționate în metodologia de acordarea burselor în anul școlar 2024 2025, aprobată prin OME 5.518. Pentru a le primi, este necesară și îndeplinirea condiției de a nu avea mai mult de 10 absențe nemotivate pe lună la școală.

 

Daniel David: Estimarea noastră e că pe zona educaţiei vom ajunge cam la 4,5% din PIB

Ministrul Educaţiei şi Cercetării afirmă că cercetarea „merge din ce în ce mai bine” El admite că în zona educaţiei şi a cercetării există şi „zone în care banii nu sunt cheltuiţi într-o logică foarte eficientă” şi spune că şi-a propus eficientizarea fondurilor alocate ministerului, pentru a putea, apoi, solicita sume mai mari de la Guvern. David nu e de acord că România pregăteşte elite doar pentru export.

Daniel David a afirmat,recent, că în România cercetarea „merge din ce în ce mai bine” şi a vorbit despre bugetul alocat ministerului.

„Estimările pe care le avem în acest moment, ţinând cont de faptul că încă nu avem toate datele privind cercetarea şi educaţia de la celelalte ministere – că şi celelalte ministere au componentă din buget pe aceste domenii, şi autorităţile locale mai investesc în aceste domenii – dar estimarea noastră este că pe zona educaţiei vom ajunge cam la 4,5% din PIB, iar în zona de cercetare, dezvoltare, inovare, cam la 0,17%, cam acolo”, afirmă Daniel David.

El admite că în zona educaţiei şi a cercetării există şi „zone în care banii nu sunt cheltuiţi într-o logică foarte eficientă”. „Pentru un ministru, niciun ministru nu are voie să vina să spună ”Mie mi-ajung banii”. Când noi avem ţinta de 15% din bugetul general consolidat pe cheltuieli, la educaţie şi 1% la cercetare. Da, strategia mea a fost asta: mai mult decât am avut. Ce vreau să fac este să eficientizez utilizarea acestor bani, fiindcă trebuie să recunoaştem că au fost zone şi sunt zone în care banii pe care îi ai de multe ori nu sunt cheltuiţi într-o logică foarte eficientă, nu vezi rezultatele în cercetare şi în educaţie pe măsura input-ului pe care l-ai dat. Şi după ce eficientizăm acest sistem, altfel mergi să discuţi şi cu ministrul de Finanţe şi cu premierul, spunându-i: ”Lucrurile funcţionează bine, eficienţa este aici, procentul pe care îl avem promis şi angajat în lege este acesta, economia merge bine, nu mai apar riscuri, aştept procentele””, mai spune Daniel David.

Acesta subliniază că, în ceea ce priveşte cercetarea, este importantă atragerea de fonduri europene, arătând că una dintre probleme este faptul că nu se accesează fonduri direct de la Comisia Europeană pe măsura mărimii ţării.  O altă problemă a cercetării româneşti este, în opinia ministrului, faptul că „este prea fragmentată” iar în domeniu există „prea multe instituţii, pre mici, fără forţă în competiţia internaţională”.

Daniel David cataloghează drept falsă afirmaţia potrivit căreia şcoala românească pregăteşte elite doar pentru export.
„Fals. La UBB (Universitatea Babeş Bolyai, pe care ministrul a condus-o – n.r.) în fiecare an, nu ştiu, sute de olimpici care vin la UBB. Adică nu merg în afară şi mult dintre aceştia termină şi devin profesor sau cercetător în instituţii româneşti”, mai spune profesorul.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Bestia din trafic îi face pe români să tremure de frică. Consecințe grave
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici